Leef je levensmissie
Ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland gebruiken antidepressiva
Steeds meer mensen hebben zingevingsvragen en missen bezieling voor hun werk of in hun leven. Door op zoek te gaan naar je levensmissie en stil te staan bij wat jou raakt kun je zinbeleving in je leven hervinden. De levensmissie werd vroeger ook wel je roeping genoemd. In het woord roeping hoor je terug dat iets je roept. Je kunt naar deze stem luisteren of deze negeren. Veel mensen met burn-out en depressieve klachten vertellen dat ze die stem te lang hebben genegeerd. Daarnaar luisteren kan je terugbrengen op je pad of je helpen een nieuwe weg in te slaan.
Wie ben jij?
Het lijkt iets heel groots, je levensmissie. Maar je komt deze juist op het spoor door te letten op kleine dingen. Waar word jij echt blij van? Schrijf het op en houdt het bij of maak er een tekening van. Want hoe raar het ook klinkt, we vergeten ze vaak snel weer. Andere vragen die je jezelf kunt stellen zijn: wie ben ik ’ten voeten uit’? En: van welke dingen die ik doe heb ik sterk het gevoel dat ze ‘de bedoeling’ zijn? De uitkomsten kunnen anders zijn dan het antwoord op de vraag waar je goed in bent. Want het komt niet zelden voor dat je iets goed hebt leren doen als overlevingsstrategie: omdat dat je in je jeugd heeft geholpen om door lastige situaties heen te komen. Nog iets dat je op het spoor van je levensmissie brengt: tegenslag in je leven. Vaak leer je het meest van pijnlijke lessen. Lessen die je door mag gaan geven.
Van hoofd naar hart
Je missie ontdekken lukt vaak niet door er alleen over te praten of door alert te zijn. Voelen en luisteren naar je hart en onderbuikgevoel blijkt een stuk effectiever. Dat blijkt lastig in de dagelijkse hectiek. Het kan helpen om te mediteren of op andere manieren te vertragen. Zoals door te wandelen, zingen, tekenen of tuinieren. Maar ook ontspanningsoefeningen, geleide meditaties, visualisatie en systemisch coachen helpen daarbij. Zo krijg je inzichten en een steeds beter beeld van jezelf en de dingen die je te doen hebt in je leven.
Omdat je leeft in allerlei groepsvormen, zoals je gezin van herkomst, wellicht een eigen gezin, een team op je werk of sport, met klasgenoten, medebewoners, kerk, hobbyclub en grotere verbanden, bepalen die mede jouw koers. Hoe verder je jezelf onderzoekt, hoe beter je weet wat van jou is en welke overtuigingen van jouw omgeving afkomstig zijn.
Je levensmissie leven
Begint je levensmissie helder te worden, dan kan het moeite kosten om in lijn hiermee te gaan leven. Bijvoorbeeld omdat jouw nieuwe koers een andere leefstijl van je vraagt, invloed kan hebben op je inkomsten, omdat je bepaalde relaties wilt loslaten die je niet vooruit helpen of omdat je merkt dat onverwerkte pijn eerst een plek mag krijgen. Ook tijdens deze fase kan ik je begeleiden. Er liggen altijd mooie dingen in het verschiet.