OVER

Claudia Füss (1976) turnde op hoog niveau, was meer dan 10 jaar turntrainer op 1e divisie niveau en is nu voetbaltrainer, studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam af in privaatrecht, bedrijfsrecht en bestuurskunde en was onder meer fractievoorzitter in een gemeenteraad, directeur van een branchevereniging en bestuurslid bij landelijke werkgeversorganisaties. Vanaf 2013 verdiepte ze zich intensief in vitaliteit, zingeving en spiritualiteit en ging aan de slag als lifecoach, geestelijk begeleider en psychosociaal therapeut. Ze begeleidde veel mensen in de laatste levensfase, met kanker en levensvragen. Tegenwoordig combineert ze het beste van beide werelden in unieke trajecten gericht op herstel, ontwikkeling en betekenisvol leven en werken. Haar missie is anderen te laten stralen en het beste uit zichzelf te halen. Claudia is sinds 1997 samen met Rein en trotse moeder van twee sterke hoogsensitieve meiden.

  • CV Claudia

REGISTRATIES EN ACCREDITATIES

Claudia is aangesloten bij het Nederlands Verbond voor psychologen, psychosociaal therapeuten en agogen (NVPA, 2018), de Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV, 2021) en de Raad voor institutioneel-niet-gezonden geestelijk verzorgers (RING-GV, 2021). Bij de Stichting Hoger Onderwijs (SHO, 2016) voor Plato/CPION erkende Psychosociale Basiskennis (PsBK) en Medische Basiskennis (MBK), geregistreerd bij VEKTIS, RBCZ, SCAG en het AGB register. Haar fysieke trainingen zijn erkend door o.a. het ministerie van VWS, KNVB, KNGU en het Rots en Water Instituut. Haar bedrijf is opgericht bij de KvK Rotterdam op 6 november 2009.


LEVENSVRAGEN & LEIDERSCHAP

Welkom bij Levensvragen en Leiderschap waar, je raadt het al, levensvragen en leiderschap centraal staan 😉 Sinds 1997 begeleid ik mensen en organisaties op fysiek, mentaal en zakelijk gebied. Sinds 2009 als zzp-er. Hieronder neem ik je een stukje mee in mijn levensverhaal, dan zie je ook waar mijn kracht ligt om jou te helpen.

Als kind al wisten kinderen en volwassenen mij te vinden bij levensvragen zoals depressie en zingeving en vroeg ik me af waarom mensen de dingen doen die ze doen. Ook was ik heel leergierig. Op school, maar vooral met turnen. Het liefste stond ik de hele dag op mijn handen. Ik vond het heerlijk, de vonk, de spanning, het plezier en de kracht die je voelt als je jezelf kunt verbeteren. Op mijn 16de, net na een 4e plek op het NK, zei mijn fysio: “Als je niet stopt met turnen zit je binnenkort in een rolstoel.” Dat kwam keihard aan. Ik praatte met niemand over de pijn van het abrupte einde, maar lichamelijk en geestelijk werkte mijn verdriet in alles door: op school ging het minder goed en ik viel veel af. Ik miste het plezier, het bewegen én een doel.

Een paar jaar later, in 1997, werd ik turntrainer. Ik ging daar helemaal voor en hervond mijn kracht. Elk vrij uur van de dag sleutelde ik aan de kracht-, conditie- en techniektrainingen en aan de methodiek. Ook hield ik persoonlijke ontwikkelgesprekken en bedacht visualisatie- en ontspanningsoefeningen voor meer rust en rendement. Daarnaast ging ik studeren. Psychologie voelde passend, maar ik koos Rechten, want “lekker breed en altijd handig”. Het leefde niet voor mij, maar ik maakte de studie af, in twee richtingen, want “lekker breed en altijd handig”. Daarna vond ik prima banen waarin ik bijdroeg aan rechtvaardigheid. Met name bemiddelen en de-escaleren passen bij mij.

Vooral het plezier dat ik uit mijn trainerschap haalde viel op in mijn omgeving. Een collega jurist zei eens: “als jij over je trainerschap praat gaan je ogen altijd stralen”. Ja, dat was zeker zo. Werd ik dus fulltime trainer? Nee. Ik besloot mijn mensenkennis anders in te zetten en werd in 2004 politiek actief. Om goed beslagen ten ijs te komen studeerde ik in de avonduren Bestuurskunde, met als specialisatie veranderkunde. Ook daarin sijpelde mijn trainersbloed door, want voor mijn masterscriptie over management development ontwierp ik een model voor het effectiever trainen van managers.

In die tijd gingen dingen lekker stromen en ik kwam terecht in allerlei mannenwerelden. Mijn eerste turnsters werden Nederlands kampioen, ik legde verbindingen tussen overheid en bedrijfsleven en hielp een politieke partij vernieuwen. In 2009 begon ik voor mezelf als organisatieadviseur en mijn bedrijf liep als een speer. Het ging zelfs zo goed dat ik, met pijn in het hart, ook mijn turntrainerschap aan de wilgen hing.

Maar in 2013 brak een andere levensfase aan, toen mijn laatste bevalling mij fysiek en mentaal velde. Van de ene op de andere dag kon ik allerlei voeding niet meer verdragen, bleek ik een auto-immuunstoornis en Lyme te hebben en wat later kreeg ik kanker.

Ze zeggen dat je jezelf pas leert kennen in zware tijden. Dat was zo. Ik wilde zo snel mogelijk herstellen door de betekenis van mijn lichamelijke klachten achterhalen. Dat deed ik ‘op zijn Claudia’s’, door allerlei diploma’s te halen op het gebied van therapie en coaching, zoals psychosociaal therapeut, voedingsdeskundige, systeemopsteller, energetisch therapeut en geestelijk begeleider. De opleidingen waren voor mij groepstherapie. Ik keek oude pijn in de ogen, vond meer evenwicht tussen ‘denken en doen’ en ‘voelen en zijn’, versterkte mijn intuïtie en ontdekte de rijkdom van spreekwoorden en van betekenisvol toeval. Een proces van jaren, waarbij anders eten, mediteren en wandelen voor mij onmisbaar waren.

Ondertussen stopte ik in 2014 met mijn politieke werk en ging binnen mijn bedrijf de focus van organisatieadvies naar persoonlijke ontwikkeling. Mijn eerste cliënten op dit terrein hadden burn-outs en zingevingsvragen en tussen 2016 en 2020 begeleidde ik vooral mensen met kanker en in de laatste levensfase. Ik voelde me weer het kind dat luisterde naar levensverhalen, maar nu met aandacht voor de relatie tussen oorzaak en gevolg. We werkten aan innerlijke rust, kracht en zelfinzicht, aan loslaten en het hervinden van veiligheid, liefde en verbinding. In deze fase leerde ik erop vertrouwen dat de juiste dingen op het juiste moment gebeuren. Dat hielp bij lichter leven.

Vanaf 2020 richt mijn begeleiding zich vooral op ondernemers, managers en topsporters die zichzelf verder willen ontwikkelen en die zoeken naar rust, kracht en zelfinzicht. Daarnaast werd ik weer trainer in de (top)sport. Toen onze kinderen switchten van turnen naar voetbal switchte ik mee. Heerlijk om weer eindeloos aan trainingen te sleutelen, jongeren boven zichzelf te laten uitstijgen én om zelf te leren voetballen! Levenslessen leren en je leiderschap versterken kan ook spelenderwijs! 🙂

Zo zijn levensvragen en leiderschap voor mij verbonden. Heb jij behoefte aan een luisterend oor en iemand die met je meevoelt en meedenkt? Stuur me dan een mailtje. Ik draag graag bij aan jouw herstel, aan je levensplezier, aan optimaal presteren, betekenis vinden, goede relaties, aan het verder manifesteren van je leiderschap en aan het ontwikkelen van je talenten.

  • Gratis kennis maken of meer weten over mijn werkwijze? Kijk hier!
  • Foto rechts: mijn praktijkruimte, een aparte ruimte aan huis.