WELKOM

Welkom bij Levensvragen en Leiderschap! Ik ben Claudia. Mensen weten mij te vinden om mijn leiderschapservaring bij overheid, bedrijfsleven en politiek, mijn ervaring als trainer, coach, geestelijk begeleider en psychosociaal therapeut, om mijn fascinatie voor de mysteriën van het leven en om mijn praktische tools voor het veranderen van je leven.

Ik help jou graag bij heling, ontwikkeling en betekenisvol leven. Bijvoorbeeld bij stress, ziekte, zingeving of loopbaanvragen, bij levensbeschouwelijke vragen, als je meer wilt stralen of zoekt naar krachtig én invoelend leiderschap. We onderzoeken wie jij bent en wat je nodig hebt met verdiepende gesprekken en met ervaringsgerichte werkvormen. Voor bezieling. Voor het ervaren van verbinding. Voor inzichten die jou je leven lang bijblijven. 


OVER MIJ

Als kind wilde ik later graag Jezus, boswachter, straaljagerpiloot en chirurg worden. Het werd uiteindelijk een mix 😉 Ik luisterde graag naar sprookjes, hield erg van turnen en was ’s zomers vaak met een ‘stuntteam’ op de duikplank van zwembad De Windas te vinden. In 1997 ontmoette ik mijn man Rein en werd ik turntrainer. Ik was een fanatiek baasje. Om het turntalent om te toveren in Nederlands kampioenen ontdekte ik het belang van humor, (zelf)vertrouwen en groepsgevoel. Ook werkte ik met persoonlijke ontwikkelingsplannen, ontspannings- en visualisatieoefeningen. In die tijd flink out of the box.

Een ander spoor in mijn leven leidde naar de Erasmus Universiteit, waar ik afstudeerde in Privaatrecht, Bedrijfsrecht en Bestuurskunde. Een prima basis voor diverse juridische en managementfuncties bij overheid, bedrijfsleven en in de politiek. Op het moment dat onze dochters kwamen combineerde ik de functie van fractievoorzitter in een gemeenteraad, directeur van een beroepsorganisatie én bestuurslid bij diverse werkgeversorganisaties.

Een inspirerende maar moeizame reis naar ‘ziel en zin’ begon toen ik een medicatievergiftiging opliep bij de bevalling van onze jongste. Ook bleek de gedachte om onze kinderen ‘er even bij te doen’ niet zo realistisch… Geestelijk en lichamelijk lag ik in puin, maar ik wist dat dit het zetje was dat ik nodig had om meer mijn hart te gaan volgen. Ik voelde me aangetrokken tot woorden als ziel, Godin, licht, inwijding en mysteriën en ging me daarin verdiepen. Ik gooide het roer helemaal om. Met in mijn achterhoofd de woorden van een oud-collega: “Als jij over je coachingswerk praat, gaan je ogen helemaal glimmen”.

Ik veranderde mijn leefstijl, verdiepte me in diverse spirituele stromingen en ging weer studeren: o.a. Zingeving en spiritualiteit, Jungiaanse symbolische psychologie, Psycho-oncologische therapie en Arbeids- en organisatiepsychologie. Daardoor leerde ik vertragen, bewuster leven, voelen en ‘zijn’ en kon ik aan de slag als lifecoach in mijn praktijk aan huis en als therapeut en geestelijk begeleider in hospices en zorginstellingen. De eerste jaren begeleidde ik veel mensen in de laatste levensfase, met kanker en levensvragen.

Mijn mens-, wereld- en godsbeeld veranderden door de levenslessen die ik leerde. Over wat werkelijk van waarde is: een open geest, onvoorwaardelijke liefde en een goede verbinding met mezelf, anderen en ‘het andere’. Over goede zelfzorg op zowel het fysieke, sociale, psychische en spirituele vlak. Over balans vinden tussen snelheid, logica, kracht, moed, efficiëntie, doelgerichtheid, nut en ‘doen’ aan de ene kant en gevoel, intuïtie, schoonheid, waarheid, creativiteit, verbinding, sensualiteit, zachtheid, zin en ‘zijn’ aan de andere kant. Over het omarmen van spirituele ervaringen in een rationele wereld.

Naast mijn individuele consulten ging ik met groepen en teams aan de slag op het gebied van levensvragen en leiderschap. Van gespreksleider moreel beraad bij zorgteams met ethische dilemma’s en 80+ groepen met levensvragen tot het implementeren van verbetervoorstellen bij teams en organisatiebreed. Maar mijn honger naar het ontdekken van de mysteriën van het leven was nog niet gestild. Daarom volgde ik in die periode de opleidingen Lichtwerker, Organisatie-opstellingen en een verdiepingsjaar voor geestelijk begeleiders. Steeds meer leerde ik me als controle-freak overgeven aan ‘wat er is’, hoe ik een zo zuiver mogelijk instrument kan zijn en tegelijkertijd de leiding kan nemen in mijn leven.

Bezieling en verbinding zijn in mijn consulten belangrijke pijlers. Bezieling betekent voor mij het ervaren dat ik een ziel heb (of beter: ben) die onderdeel is van een grotere Ziel. Bezieling betekent ook blijven spelen, uitdagingen aangaan en me ‘licht’ voelen. Bijvoorbeeld door op mijn 45ste te gaan voetballen (uiteraard fanatiek 😉 ) Verbinding ervaar ik door goede zelfzorg, meditatie, het opruimen van oud zeer en door die dingen te doen die mij gelukkig maken. Zoals spelletjes spelen met ons gezin, zingen, genieten van de natuur en mijn talenten in te zetten voor anderen, bijvoorbeeld in mijn praktijk en als voetbaltrainer van onze meiden.

De intuïtieve geest is een godsgeschenk, het rationele verstand een dienaar. We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten. zei Albert Einstein (1879 -1955). Nu ik het geschenk zelf weer ontdekt heb, wil ik anderen helpen hun gevoel en intuïtie beter te benutten en te komen tot ‘herverbinding’. Ik zie elke keer weer hoe dat bijdraagt aan betekenisvol leven. En het hoeft allemaal niet zo groot. Hoe bijzonder is het als iemand je de weg vraagt of als je een deur kunt openhouden. Dan doet het ertoe dat je er bent. Ik kijk graag met jou wat jou bezielt. En hoe je jouw bezieling kunt inzetten om jouw leven en dat van anderen mooier te maken!

  • Een A4tje met mijn opleidingen en werkervaring vind je hier (CV).
  • Informatie over de inhoud van mijn werkervaring vind je hier (LinkedIn).
  • Een interview over enkele sleutelmomenten in mijn leven vind je hier (De Heraut).
  • Een serie blogberichten over mijn zoektocht naar ziel en zin vind je hier.
Mijn werkruimte in Berkel en Rodenrijs

Ik koos de dauwdruppel als logo, als symbool voor nieuwe levensenergie, zuivering, veelkleurigheid, mysterie, schittering, ruimte, lichtheid en de verbinding tussen hemel en aarde.