Pasen en de groei van de ziel

Stel dat Pasen niet zomaar een mooi verhaal is, dat zich afspeelde in de tijd van Mozes en Jezus. Maar dat Pasen een stukje is van jouw eigen reis en van jouw eigen hart. Nu op dit moment.

Stel (1). Op een dag ben je er helemaal klaar mee. Je zou het liefst in een woestijn gaan zitten. Facebook, Twitter, je inspiratieloze werk, je zeurende man of vrouw, je geldzorgen, je verdriet, je schreeuwende kinderen, de drank, je ziekte, ja alles achter je laten. Keihard huilen, een week op bed liggen of alles eruit schreeuwen. Je voelt: er moet iets gebeuren. Maar wat. Stel (2) dat je je een tijd heel waardeloos voelt, maar dat er ergens in die periode wel iets gebeurt waarvan je denkt: ‘hé, dit is interessant, dit raakt mij’ en je voelt iets twinkelen in je hart.

Stel (3) je neemt een paar dagen vrij om eens te kijken wat je met de hele situatie aan moet en je neemt een besluit: ik ga dit anders doen, ik kan dit, ik ga er voor! Maar stel (4) dat je verder gaat en dan… slaat de twijfel toe. Want je werkt hard aan je plan en het geeft best wat voldoening, maar er komen wel 12 dingen op je pad die aandacht vragen. En regelmatig denk je: wat was er nu eigenlijk mis met mijn oude leven? Het ging toch zijn gangetje. Was het nou echt zo slecht?

Stel (5) dat je doorzet en langzaam maar zeker krijgt je nieuwe leven vorm. Je volgt misschien een opleiding waar je blij van wordt, je zegt je vrouw eindelijk waar het op staat of krijgt de smaak van het sporten te pakken. Je begint tegenslagen te begrijpen en je pakt minder goede kanten van jezelf aan. Sommigen zeggen zelfs dat je straalt. Stel (6), dan gebeurt het. Je opleiding is klaar, je therapeutisch traject is afgerond, je durft anderen iets van jezelf te laten zien of je hebt leren piano spelen. Je hebt grote stappen gezet. Maar dat niet alleen. Je kijkt terug en je ontdekt dat je een ander mens bent geworden. Je neemt definitief afscheid van je oude leven. En dan… gaat de weg nog steeds niet altijd over rozen. Maar je weet: ik ben een betere versie van mezelf geworden. Ik heb geluisterd naar mijn innerlijke stem en ik heb de vlam in mezelf aangewakkerd. (7)

Wat dit dan allemaal met Pasen te maken heeft? De 7 fasen die ik hierboven heb omschreven vind je terug in het Nieuwe Testament. Pasen, stap 7, is het moment dat je diep in je hart voelt dat je nieuwe leven is begonnen:

  1. er gebeurt iets, waardoor je je meer naar binnen richt: Johannes de Doper doopt mensen die een ommekeer in hun leven willen. Hij wordt onthoofd: je hoofd is niet meer de belangrijkste bron
  2. het is een donkere tijd, maar je ontdekt een lichtpuntje dat je wilt voeden: de geboorte van Jezus in Bethlehem (Bethlehem betekent ‘broodhuis’) op de ‘kortste dag’ van het jaar
  3. je gaat werken aan jezelf en je hebt een doel, maar een stemmetje in je hoofd fluistert: ‘was je oude leven nu echt zo slecht?’: Jezus trekt de wereld rond en wordt gedoopt, maar krijgt bezoek van de duivel
  4. je komt wel 12 dingen van jezelf tegen waar je iets mee moet: de 12 discipelen, bijv. Petrus, Jacobus en Johannes die staan voor respectievelijk onze wil, ons verstand en ons gevoel en Judas die staat voor bezitsdrang, geldingsdrang en machtsdrift
  5. nieuwe gedachten, gevoelens, krachten en inzichten voeden je zo dat je een ander mens bent geworden: het avondmaal met de voetenwassing van de discipelen, je reinigt belangrijke delen
  6. je oude leven is voorbij, je laat het achter je: de kruisiging op Goede Vrijdag. Je oude ‘ik’ sterft en niets staat meer in de weg aan leven vanuit je hart: het doek voor het heilige der heilige scheurt
  7. je nieuwe leven is begonnen, met meer diepgang en inzicht: de opstanding van Christus met Pasen. De doeken, waarin ook baby Jezus werd geboren, liggen er nog (het lichaam als omhulsel), maar de ziel is nu bevrijd, je bent wedergeboren.

Het leven gaat niet altijd over rozen. Maar als je begrijpt over welk pad je loopt en ervaart dat je invloed hebt op je eigen licht, dan kun je bewust aan de slag, ook met betekenis geven. Met het ontvlamde licht in je hart wordt het ook makkelijker om een lichtpuntje voor anderen te zijn!

Inspiratiebronnen: Het evangelie van de heilige twaalven van Gideon Jasper Ouseley, Spirituele pasen en pinksteren van André de Boer en Tanja Rozema, de Metaphysical Bible Dictionary van Charles Fillmore, Het christelijke inwijdingsmysterie van Jan van Rijckenborgh en De mythe van Christus van Johan Pameijer.

Share this Post