De groei van je ziel

Stel dat het paasverhaal niet zomaar een mooi verhaal is, dat zich afspeelde in de tijd van Mozes en Jezus, maar dat het een stukje van jouw eigen reis is, dat zich afspeelt op dit moment.

Stel (1) dat je in een situatie zit die je veel verdriet doet, boos maakt of onrust geeft. Je houdt het niet meer uit. Je zou het liefst in een woestijn willen gaan zitten, alles achter je laten of je zou willen huilen, niet meer uit bed willen komen of alles eruit willen schreeuwen. Tijdens momenten van stilte realiseert je je diep van binnen: er moet iets gebeuren. Hierover piekeren lost niks op. Maar wat wel? Je begint de stem van je hart te ontdekken. Stel (2) dat de onrust en stuurloosheid aanhoudt, maar dat er wel iets gebeurt waarvan je denkt: ‘hé, dit is interessant” of “dit raakt mij’. Je voelt daarbij iets twinkelen in je hart.

Stel (3) je neemt een paar dagen vrij om eens te kijken wat je met de hele situatie aan moet en je neemt een besluit: ik ga dit anders doen, ik kan dit, ik ga er voor! Maar stel (4) dat je verder gaat en dan… slaat de twijfel toe. Want je zet stappen om te veranderen en dat geeft best wel wat verlichting, maar er komen wel 12 dingen op je pad die aandacht vragen. En regelmatig denk je “waar gaat dit heen?”

Stel (5) dat je doorzet en dat de door jou ingezette verandering langzaam maar zeker zijn vruchten gaat afwerpen. Je gaat misschien een opleiding volgen waar je blij van wordt, je zegt anderen eindelijk wat je voelt of niet voelt, je krijgt de smaak van sporten te pakken of je begint jouw reactie op tegenslagen te doorzien. Sommigen zeggen zelfs dat je straalt. Stel (6), je hebt zichtbare stappen gezet. Maar dat niet alleen. Je kijkt terug en je ontdekt dat je een ander mens bent geworden. De weg gaat nog steeds niet altijd over rozen, maar je weet: ik ben een nieuwe versie van mezelf geworden. Ik heb geluisterd naar mijn innerlijke stem en ik heb de vlam in mezelf aangewakkerd. (7)

Er zijn verhalen in het Nieuwe Testament die overeenkomsten vertonen met elk van de 7 fasen die ik hierboven heb omschreven. Kun jij voorbeelden geven? Wellicht zie je de volgende gelijkenissen:

  1. er gebeurt iets, waardoor je je meer naar binnen richt: Johannes de Doper doopt mensen die een ommekeer in hun leven willen. Hij wordt onthoofd: je hoofd is niet meer de belangrijkste bron
  2. het is een donkere tijd, maar je ontdekt een lichtpuntje dat je wilt voeden: de geboorte van Jezus in Bethlehem (Bethlehem betekent ‘broodhuis’, voedende plaats) op het omslagpunt naar langere dagen en kortere nachten
  3. je gaat iets veranderen in je leven, maar een stemmetje in je hoofd zegt: ‘helpt dit wel, is het alle inspanningen waard?’: Jezus wordt gedoopt, maar krijgt bezoek van de duivel
  4. je komt wel 12 kanten van jezelf tegen die aandacht vragen: staan de diverse discipelen ergens voor (bijv. Petrus, Jacobus en Johannes voor respectievelijk onze wil, ons verstand en ons gevoel, Judas voor bezitsdrang, geldingsdrang en machtsdrift) hoe verhouden we onszelf hiermee?
  5. nieuwe gedachten, gevoelens, krachten en inzichten voeden je zo dat je een ander mens bent geworden: het avondmaal met de voetenwassing van de discipelen; reinig jij belangrijke delen?
  6. je laat je oude leven achter je: de kruisiging op Goede Vrijdag, je oude ‘ik’ sterft, je leeft steeds meer in verbinding met je hart, je levensmissie en iets dat groter is dan jij bent
  7. je ‘nieuwe leven’ heeft meer diepgang: de opstanding van Christus met Pasen, de doeken (het lichaam, ons omhulsel) waarin baby Jezus werd gewikkeld, blijven na zijn opstanding achter, je ziel is bevrijd.

Vragen die je jezelf kunt stellen

Het leven gaat niet altijd over rozen. Hoeveel invloed denk je dat jij hebt op je leven? Op je eigen gedachten en gevoelens? Heb je een levensdoel denk je? Hoe ziet dat levensdoel, je levensopdracht, eruit? Hoe zou je dit doel kunnen realiseren? Hoe zie jij jezelf in relatie tot iets ‘hogers’? Welke krachtbronnen inspireren jou? 

Door antwoord te geven op dit soort vragen leer je jezelf en je levenswandel beter kennen. Deze inzichten maken het makkelijker om keuzes te maken, om rust te vinden en om te bepalen of je bepaalde gevoelens, gedachten, gedrag of overtuigingen wilt koesteren of juist wilt loslaten. Ik kan je hierbij begeleiden.

Inspiratiebronnen: Het evangelie van de heilige twaalven van Gideon Jasper Ouseley, Spirituele pasen en pinksteren van André de Boer en Tanja Rozema, de Metaphysical Bible Dictionary van Charles Fillmore, Het christelijke inwijdingsmysterie van Jan van Rijckenborgh en De mythe van Christus van Johan Pameijer.

Share this Post