Zingeving als handeling

In een eerder bericht schreef ik over zinbeleving in het hospice, die uiteindelijk gevonden wordt in kleine dingen en in liefde. Het ging vooral over ervaren in de laatste levensfase. In dit bericht ga ik in op zingeving in de bloei van het leven, zinbeleving door wat je zelf kunt doen.

Zingeving kan een actief proces zijn. Een proces van bewustwording, van herwaardering, van acceptatie, loslaten, vernieuwing en reflectie. Zingeving hangt ten diepste samen met wie wij zijn als mens. Ons mensbeeld, ons wereldbeeld, ons godsbeeld.

Heel technisch kun je zingeving als volgt beschrijven. Zingeving gaat over de zin van het leven of het doel van je bestaan. Dit doel kun je zoeken door je talenten en gaven op het spoor te komen. Dat kost tijd en bewust luisteren naar je hart. Waar droom ik van? Waar ben ik goed in? Wat waarderen anderen in mij? Als je weet je wat je talenten zijn kun je deze ontwikkelen. Je gaat dan doelen stellen op basis van iets waar jij blij van wordt. Als je weet wat je hieraan zelf kunt bijdragen, ligt de zin van het leven in het realiseren van deze doelen.

Je bewust worden van jouw bijzonderheden, van wat jou uniek maakt, kan je op weg helpen naar een vervuld leven. Dat is soms lastig. Bijvoorbeeld als je je leven niet kunt overzien, als je talenten niet kent, als je moeite hebt om doelen te stellen, als je doelen afwijken van de heersende waarden van je omgeving of als je alleen komt te staan. Ook komt het vaak voor dat mensen doelen kiezen op basis van een overlevingsstrategie: je moest je vroeger bewijzen of je moest het beroep kiezen dat je ouders wilden. Alleen dan telde je mee of kon je het thuis uithouden. Dus heb je in een bepaalde richting gekozen of bepaald gedrag vertoond. Maar als je diep in je hart kijkt…

We willen ervaren dat we goed zitten met onze doelstellingen. We willen dat wij en onze ideeën geaccepteerd worden, maar tegelijk willen we dat onze doelen aansluiten op onze zielewensen, verlangens en onze levensmissie. Daarnaast hebben we de kracht nodig om eenmaal gestelde doelen te realiseren. Zowel een zekere greep op en controle over ons leven als het gebrek daaraan kunnen ons de kracht geven om nieuwe kansen te benutten. Want juist een crisis geeft soms mogelijkheden om vaste waarden in twijfel te trekken en te onderzoeken waar wij diep van binnen voor staan.

Deze vragen zou je jezelf kunnen stellen:

  1. wat zou ik graag willen doen of laten, welke motivatie heb ik voor mijn werk of leven, waar doe ik het voor, wat is belangrijk in mijn leven, welke waarden bepalen mijn normen
  2. waar heb ik het meeste zin in, waar word ik echt blij van, welke plek heeft dit in mijn leven, waar of in welke situatie voel ik mij op mijn gemak
  3. wat betekent collegialiteit voor mij, voel ik mij door mijn omgeving erkend en gesteund, hoe ben ik verbonden met mensen, hoe denkt mijn omgeving over mijn werk, relatie, hobby of overtuigingen
  4. kan ik mijn leven op deze manier nog lang volhouden, wat is mijn bezwaar tegen een bepaalde verandering, wat zou ik kunnen doen om een specifieke uitdaging aan te pakken?

Zoeken naar zin kan uitputtend zijn en een eenzame weg. Ik begeleid je graag als je op zoek wilt naar jouw diepere lagen. Luisteren naar je hart is daarbij essentieel.

Share this Post