Zingeving ontleed

In een eerder bericht schreef ik over zinbeleving in het hospice, die uiteindelijk gevonden wordt in kleine dingen en in liefde. Het ging vooral over ervaren. In dit bericht ga ik in op zingeving in de bloei van het leven, zingeving door wat je zelf kunt doen. Met wat tips hoe jij zelf de zinbeleving in je leven kunt onderzoeken en/of verhogen.

Héél in het kort kun je zingeving als volgt beschrijven. Zingeving gaat over de zin van het leven of het doel van je bestaan. Het doel van je bestaan kun je zoeken door je talenten en gaven te ontwikkelen. Aan de hand van je talenten kun je doelen formuleren waar je blij van wordt. De zin van het leven ligt in het realiseren van deze doelen.

Jezelf bewust worden van deze bijzonderheden, van wat jou uniek maakt, helpt je op weg naar een vervuld leven. Dat is soms lastig als je moeite hebt om doelen te stellen, als je individuele doelen afwijken van de heersende waarden van je omgeving of als je alleen komt te staan. Ook komt het vaak voor dat mensen doelen kiezen op basis van een overlevingsstrategie: je moest je vroeger bewijzen of het beroep kiezen wat je ouders wilden, dus heb je in een bepaalde richting gekozen. Maar als je diep in je hart kijkt…

We willen ervaren dat we goed zitten met onze doelstellingen. We willen dat wij en onze doelstellingen geaccepteerd worden. Daarnaast hebben we de kracht nodig om eenmaal gestelde doelen te realiseren. Zowel een zekere greep op en controle over ons leven als het gebrek daaraan kunnen ons de kracht geven om nieuwe kansen te benutten.

Deze vragen zou je jezelf kunnen stellen:

  1. wat zou ik graag willen doen of laten, welke motivatie heb ik voor mijn werk, waar doe ik het voor, wat is belangrijk in mijn leven
  2. wat betekent collegialiteit of mijn gezin voor mij, voel ik mij door mijn omgeving erkend, hoe denkt mijn omgeving over mijn werk/relatie/hobby
  3. kan ik mijn leven op deze manier nog lang volhouden, wat is mijn bezwaar tegen een bepaalde verandering, wat zou ik kunnen doen om een specifieke uitdaging aan te pakken
  4. waar heb ik het meeste zin in, waar word ik echt blij van, waar of in welke situatie voel ik mij op mijn gemak?

Ik begeleid je graag als je samen wilt werken aan zingeving en zinbeleving.

Share this Post