Identiteitsvragen

Wie ben ik? is een vraag waarop het antwoord steeds weer anders is. Identiteitsontwikkeling gaat het hele leven door. De meeste mensen krijgen op een bepaald punt in hun leven identiteitsvragen. Dat kan variëren van vragen als ‘voel ik mij meer jongen of meisje’, ‘hoe gedraagt iemand van 50 zich’, ‘past de cultuur van mijn voorouders nog bij mij’ tot ‘waarom ben ik eigenlijk (geen) lid van een bepaalde kerk, politieke partij of vereniging’?

Op identiteitsvragen is geen eenduidig antwoord te geven. Iedereen heeft immers een unieke identiteit. Bovendien is je volledige identiteit nooit geheel kenbaar en heeft iedereen unieke achterliggende waarden. Die waarden stel je aan de hand van gebeurtenissen in je leven je hele leven bij. Je kunt ze op het spoor komen en ze benoemen. Dat geeft zelfinzicht. Ook belangrijke en ogenschijnlijk minder belangrijke gebeurtenissen uit je leven geven een beeld van je identiteit.

Als je worstelt met je identiteit kan ik je helpen de juiste vragen te stellen aan jezelf. Zelfacceptatie, zelfliefde en acceptatie door je omgeving spelen daarbij altijd een rol.