Persoonlijk interview

Op 2 maart 2022 verscheen in de uitvaartspecial van weekblad De Heraut een interview met mij over enkele sleutelmomenten in mijn leven, over de kracht van het ongeziene en over het belang van herverbinding. Hieronder vind je dit interview.

Het leven loslaten is heftig

Berkel en Rodenrijs – Doodgaan betekent het leven loslaten. En dat is niet makkelijk. Zelfs als je de tijd hebt je op de dood voor te bereiden. Iedereen maakt zich op eigen wijze klaar voor de laatste reis. Het kan fijn zijn in de aanloop naar de dood met een ander te praten of gewoon samen te zijn. Claudia Füss heeft hier ervaring mee. Ze begeleide mensen op weg naar hun laatste reis. Een verrassend gesprek met deze voormalig politica en bestuurskundige. Door Annette Docter

Misschien herinnert u zich Claudia nog wel als CDA-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Lansingerland. De inwoonster van Berkel en Rodenrijs was in de jaren 2004 – 2014 als lijsttrekker en fractievoorzitter actief. Daarnaast was ze als jurist en bestuurskundige werkzaam voor verschillende organisaties en bedrijven.

Na de geboorte van haar jongste dochter ruilde ze haar werk als fractievoorzitter, directeur van een beroepsorganisatie en bestuurslid bij diverse werkgeversorganisaties in voor iets geheel anders: het begeleiden van mensen in de laatste levensfase en met onder andere kanker, depressie, burn-out en zingevingsvragen.

Een andere kijk op het leven

“Er vond een omslag plaats”, vertelt Claudia. “Na de geboorte van onze jongste dochter voelde ik me beroerd. Ook kreeg ik bijzondere ervaringen die niet goed pasten bij mijn rationele achtergrond. Ik vroeg me af of ik gek werd of dat ik al die tijd iets had gemist. Daarom besloot ik meer naar mezelf te luisteren. Ik paste mijn voedingspatroon aan, ging meer wandelen, mediteren en verdiepte me in diverse spirituele stromingen. Het werd mijn doel de mysteriën van het leven te doorgronden. En dat breder dan alleen op psychologisch gebied. In die tijd stopte ik met mijn werkzaamheden voor de politiek en grootste opdrachten en begon in 2014 aan de opleiding Zingeving en Spiritualiteit.”

“Al eerder had ik een soort visioen. In de tijd waarin mijn schoonmoeder overleed en Pim Fortuyn werd neergeschoten. De boodschap was mij toen niet helemaal duidelijk, maar gaf wel de doorslag om politiek actief te worden. Als je in de bloei van je leven staat, ben je vaak niet zo bezig met de dood of met de betekenis van bijzondere ervaringen. Nu de ervaringen zich zo aan mij opdrongen kon ik er niet meer omheen. En daar ben ik nog altijd dankbaar voor.”

Visioenen

Want deze omslag bleek de opening tot heel veel mooie gesprekken over de mysteriën van het leven. Claudia ging onder meer aan de slag als geestelijk verzorger in verpleeghuizen en hospices in Noord-Brabant.

“Mensen die aan het eind van hun leven zijn, staan vaak meer open voor liefde en spiritualiteit. De gesprekken die ik met hen voerde, zijn van waarde. Niet alleen voor de stervenden, maar juist ook voor de levenden in hun omgeving”, zegt Claudia. “Er ontstond een band met hen. Ze vertrouwden me ervaringen toe, zoals bijna-dood ervaringen, Christusvisioenen, Maria-belevingen, contact met overledenen en engelen, voorspellende dromen en uittredingen.

Ik herinner me een streng gereformeerde vrouw die na haar bijna-dood ervaring op haar sterfbed tegen mij zei: ‘Ik wou dat ik de natuur en de wereld eerder met deze ogen van mildheid en liefde had kunnen bekijken’. Ook het ongeloof van familie en vrienden is een belangrijk maar pijnlijk gegeven. Het plaatst degene die zo’n bijzondere ervaring meemaakt vrijwel altijd in een isolement, door de onbekendheid van het fenomeen en de vaak totaal andere inzichten en houding die iemand opeens heeft. Na zo’n ervaring ben je voorgoed ‘iemand anders’.”

Herverbinding

Een mens staat al sinds mensenheugenis in verbinding met zichzelf, de ander en met wat hem overstijgt. Claudia: “Door een eenzijdig rationele inslag in onze veeleisende wereld kunnen we deze verbinding verliezen. Je ziet dat ook terug in het aantal mensen met burn-outs, depressie en zingevingsvragen. Religie betekent letterlijk ‘herverbinden’. Dat is op dit moment dus van onschatbare waarde.

Het traditionele godsbeeld krijgt soms een andere invulling, in termen van bezieling, levenskunst en liefde. Maar mensen zoeken even goed naar spiritualiteit en verbondenheid met het ongeziene. Zo kan contact met een overleden dierbare mensen sterken en tot grote prestaties leiden. Je zag dat pas bij de gouden schaatsdames op de Olympische Spelen. Je open stellen voor het ongeziene kan de twinkeling in je hart doen oplaaien tot een groot innerlijke vuur.”

Clauda Füss past haar ervaringen op tal van manieren in haar praktijk toe. Op de werkvloer en in andere situaties waarbij mensen op zoek zijn naar zingeving en bezinning. Kijk op www.claudiafuss.nl voor een nadere kennismaking.