OVER

Hoi, ik ben Claudia! Als bijna kerstkindje zag ik in 1976 in een Rotterdams ziekenhuis het levenslicht. Daarna groeide ik op in Bergschenhoek als oudste in een gezin met twee kinderen. Ik was een gevoelig kind, dat al heel jong reacties, emoties en relaties analyseerde en een bijzondere belangstelling had voor religie en sprookjes. Mijn hele jeugd was ik een gepassioneerd turnster. Hoewel ik een streber was op school, vond ik handstanden en salto’s maken veel leuker. ’s Zomers was ik vaak met een ‘stuntteam’ te vinden op de duikplank van zwembad De Windas.

Mijn pad als coach, leider en begeleider startte toen ik turntraining ging geven in 1997. Ik genoot van de blije gezichten als de meiden iets nieuws leerden, maar ook van hun medailles op Nederlandse kampioenschappen 😉 In 1997 ontmoette ik ook mijn man. We kregen twee uitbundige, lieve meiden en zijn nu beiden trainer/coach bij hun voetbalclub. 

Een ander spoor in mijn leven leidde naar de Erasmus universiteit, waar ik privaatrecht en bedrijfsrecht studeerde en later, in de avonduren, bestuurskunde (arbeid, organisatie en management). Dat bleek een goede basis voor diverse functies bij overheid, bedrijfsleven en in de politiek, waar o.a. conflictbemiddeling, procesoptimalisatie, strategie-ontwikkeling, verandermanagement en publiek-private samenwerking centraal stonden. Vanaf 2009 zette ik dit werk als zelfstandige voort.

Tijdens een succesvolle carrière als fractievoorzitter, directeur van een beroepsorganisatie en bestuurslid bij de grote werkgeversorganisaties bekroop me steeds vaker het idee dat ik iets miste. Dat ik stil stond in mijn ontwikkeling als mens. Na de geboorte van onze kinderen werd dit gevoel sterker en vond ik dat ik als moeder tekort schoot in juist datgene waarin ik wilde uitblinken: liefde delen. Dat knaagde aan me. Ik kreeg gezondheidsproblemen en spirituele ervaringen. Ons zorgsysteem ging helaas voorbij aan een geestelijke oorzaak voor mijn lichamelijke klachten, dacht in hokjes, symptomen en pillen en liet leefstijlverandering als oplossing onbesproken. Zo tobde ik verder. 

Om niet onderdoor te gaan aan mijn klachten en mijn thema’s ‘liefde’ en ‘verbinding’ te onderzoeken, besloot ik te stoppen met mijn politieke werk en grootste opdrachten. Ik ging opleidingen volgen op medisch, sociaal, psychisch én spiritueel gebied, ging gezonder eten, meer wandelen, mediteren, minder stressvol leven en deed ervaring op met verschillende spirituele stromingen. Daardoor ontstond er weer balans in mijn denken en doen en kregen voelen, intuïtie en ‘zijn’ een belangrijke plek in mijn leven. Ik leerde dat van mijzelf houden onmisbaar is om liefde te kunnen delen. Maar dat bleek behoorlijk lastig! Het was een pad van belemmerende overtuigingen en oud zeer in de ogen kijken en mezelf leren omarmen. Echt durven worden wie ik diep van binnen ben.

In deze ontwikkelingsfase bracht ik betekenisvolle jaren door met het begeleiden van mensen met kanker, ouderen in de laatste levensfase en mensen met klachten als depressie en burn-out. Alles kwam voorbij: afwijzing, schaamte, schuld, angst, onrust, boosheid, ontkenning, verdriet, eenzaamheid, incest, oorlogsverleden, dood, mishandeling, verslaving, pesten, zelfmoordgedachten, ontvoering, (emotioneel) misbruik, conflicten, geweld, gedwongen opnamen, medicatievergiftiging, sekten, etc. Honderden levensverhalen bevestigden de rol van (zelf)liefde en verbinding bij herstel, zinvinding en het maken van betekenisvolle keuzes. 

Uit acht jaar opleiding, intensief zelfonderzoek en de levenslessen van mijn cliënten ontstonden vervolgens mijn twee ‘inspiratiereizen’ voor zelfinzicht: het zorgprogramma Leven vanuit Liefde waarin liefdevolle zelfzorg en heling in alle vier de dimensies (fysiek, sociaal, psychisch en spiritueel) centraal staat en het programma Authentiek en Invoelend Leiderschap dat draait om krachtig functioneren en persoonlijk leiderschap op basis van wie jij werkelijk bent en afgestemd op je omgeving.

Omdat ik merk dat deze integrale aanpak werkt, stimuleer ik deze ook in breder verband. Zoals via mijn werk als toezichthouder in het onderwijs en als meedenker met de overheid over een integrale mens- en natuurgerichte gezondheidszorg en ‘ontpillen’. 

Mijn crisis pakte uit als een kans. Laat het me weten als ik jou kan helpen bij het hervinden van liefde, verbinding en het versterken van jouw persoonlijk leiderschap.  


Curriculum vitae 

Werkervaring:
– Eigenaar Claudia Füss, Praktijk voor levensvragen en Positief veranderen, mens- en organisatieontwikkeling (nov. 2009 – heden)
– Projectleider veranderopgave dienstverlening a.i. Gemeente Lansingerland (april 2020 – mei 2021)
– Geestelijk verzorger a.i. 17 locaties St. Tante Louise Zorg Bergen op Zoom e.o. (juni 2018 – april 2020)
– Directeur Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) a.i. (mei 2010 – juli 2014)
– Adviseur en lobbyist Transport en Logistiek Nederland Zoetermeer (januari 2008 – januari 2010)
– Juridisch adviseur en organisatieadvies SRK Rechtsbijstand Zoetermeer (mei 2003 – januari 2008)
– Gerechtssecretaris Rechtbank Den Haag, sector kanton Alphen aan den Rijn (augustus 2000 – mei 2003)

Nevenfuncties:
– Leider en trainer voetbal jeugd CVV Berkel (2021 – heden)
– Lid raad van toezicht onderwijskoepel Spectrum SPCO Lansingerland (2019 – heden)
– Trainster turnen dames S.V. DOTO Bergschenhoek (1997 – 2010, 2019 – 2020)
– Psychosociale en geestelijke begeleiding (spirituele zorg) Hospice Lansingerland (2016 – 2020)
– Lid bestuur VNO-NCW Oostland (2014 – 2015)
– Lid bestuur Stichting Normering Flexwonen (2013 – 2014)
– Lid Algemeen Bestuur MKB Nederland a.i. (2012 – 2014)
– Lid Centraal college van Deskundigen Stichting Normering Arbeid (2010 – 2014)
– Bestuurslid en (vice-)fractievoorzitter gemeenteraad CDA Lansingerland (2004 – 2014)
– Jeugdbestuur SV DOTO Bergschenhoek (1990 – 1991?)

Opleidingen:
– Organisatieopstellingen, Latitude opleidingen (2021 – heden) 
– Verdiepend jaar geestelijk begeleider, Academie voor Geesteswetenschappen (2020 – 2021)
– Lichtwerker (intuïtieve ontwikkeling, meditatie en visualisatie), Pauline Plokhooij (2019 – 2020)
– Familie- en organisatieopstellingen, CIVAS (2017 – 2018)
– Jungiaanse psychologie, Karen Hamaker (2015 – 2018)  
– Zingeving en Spiritualiteit (geestelijke begeleiding), Academie voor Geesteswetenschappen (2014 – 2017)
– Psycho-oncologische therapie, Academie Hypnos (2016 – 2017)
– Voedingsdeskundige, CIVAS (2016-2017)
– Premaster Arbeids- en organisatiepsychologie, Open Universiteit (2014 – 2016)
– Psychosociale basiskennis, Stichting Hoger Onderwijs (2016)
– Medische basiskennis, Stichting Hoger Onderwijs (2016)
– Bestuurskunde / Arbeid, organisatie en management (drs./MSc) EUR (2005 – 2007)
– Trainster Turnen Dames (internationaal trainersdiploma), LOI, VWS en KNGU (2002 – 2003)
– Nederlands Recht (mr./LLM) EUR privaatrecht en bedrijfsrecht (1995 – 2000)
– Verenigingsleidster Gymnastiek, KNGU (1997 – 1999)
– VWO, Melanchthon Rotterdam (1989 – 1995)

Cursussen & workshops:
– Div. psycho-sociaal, o.a. Evidence based supportive oncology, Hooggevoeligheid en zelfbescherming, Postrelationele rouw bij echtscheiding, Energiepsychologie technieken, De ideale therapeut, Versterk je genezend vermogen, Innovatie in spirituele (zelf)zorg (2014 – heden)   
– Online cursus en live programma ‘De fundamenten van trauma’ en ‘Neurowetenschappen en de grenzen van traumabehandeling’, dr. Bessel van der Kolk, o.a. professor psychiatrie Universiteit Boston (2021) 
– Congres Hoogsensitiviteit, Bevindingen uit de wetenschap deel 2, o.a. Universiteit Leiden (2020)
– Congres Medicijnvrije behandeloptie bij psychose, o.a. met professor dr. Jim van Os en Noorse wetenschappers (2020)
– Incompany trainingen Deskundig van start als toezichthouder, Verus (2020 – 2021)
– Workshop Openen van de Christuspoort, Gabriëlla en Reint Gaastra-Levin (2020)
– Workshop Opstelling van de ziel, Norma Prikanowski (2020) 
– Congres Hoogsensitiviteit, Bevindingen uit de wetenschap, richtlijnen voor de praktijk, o.a. Universiteit Leiden (2019)
– Cursus Gespreksleider moreel beraad, Ethische reflectie binnen organisaties, Reliëf (2019)
– Inwijding Kriya yoga, Claudia Cremers (2019)
– Verkenningen Rozenkruis en Gnosis en Verdiepingskring, Lectorium Rosicrucianum (2017 – 2018)
– Opleiding hypnotherapie en regressie, magnetiseren, div. counseling (mindfulness, verslaving, depressie & rouw, stress & burnout), creatieve therapie, kindercoach, medische basiskennis, innerlijke kind therapie, div. orthomoleculaire cursussen, coaching bij hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit, CIVAS (2013 – 2018)
– Commissarisprogramma, Governance University, o.a. strategie en ethiek (2013)
– Div. juridisch, bestuurskundig, politiek, onderhandelen, turntrainer (1997 – 2013)

Enkele resultaten (nationaal niveau)

  • Co-creator samenwerking overheid en bedrijfsleven op het thema arbeidsmigratie (level playing field, betere checks & balances) (2010-2014)
  • Auteur beste CDA verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen (2010), met Paul Schenderling
  • Ondersteuner oprichting van De Verkeersonderneming (publiek-private samenwerking, 2008-2009), winnaar Gouden RAI Wiel 2014
  • Trainingsmethodiek van de afdeling dames turnen SV DOTO gewijzigd op weg naar Nederlandse turntop (2003-2010), wat leidde tot diverse Nederlands kampioenen.