Zielzorg bij lichamelijke klachten

Voor wie
Voor wie de betekenis van zijn of haar klachten wil onderzoeken en zichzelf wil versterken bij een ingrijpende diagnose.

Tijdens mijn opleiding tot psycho-oncologisch therapeut kreeg ik zelf kanker. In aanvulling op de medische begeleiding in het ziekenhuis zocht ik een plek waar ik mijn hart kon luchten en waar ik aan mezelf kon werken op fysiek, sociaal, psychisch én spiritueel vlak. Die plek vond ik niet. Daarom ging ik zelf op onderzoek uit. Ik verdiepte me onder meer in de wisselwerking tussen lichaam en geest en ging nog bewuster leven. Het uitspreken van onderdrukte verlangens en verdriet luchtte op. Ook leerde ik beter contact te maken met mijn lijf, zodat ik begreep wat mijn klachten mij wilden vertellen.

De situatie zette me aan het denken over de invloed die wij als mens op ons leven hebben en in hoeverre het leven is bepaald. Het gevoel iets te kunnen doen, oud zeer op te ruimen en gezonde keuzes te maken in mijn leven, gaf mij kracht en rust. Bovendien werd mijn interesse voor mijn levensmissie extra aangewakkerd. Want er spookte door mijn hoofd “als ik nu zou overlijden, heb ik dan gedaan waarvoor ik ‘gemaakt’ ben?”.

Wetenschappelijk onderzoek van Carl Gustav Jung, Hans Schilder, Jean Shinoda Bolen en vele anderen bevestigt dat zelfreflectie, goede zelfzorg, gevoelens van autonomie, zingeving, sociale steun, positieve energie, aanwezig zijn in je lijf en het wegnemen van geestelijke hindernissen kunnen leiden tot heling. Het delen van je levensverhaal en het doorgronden van de situatie waarin je verkeert kan je handvatten geven voor acceptatie of transformatie en leidt tot persoonlijke groei. Ook als genezing niet meer mogelijk is.

Ik help je graag als jij jezelf in deze fase van je leven beter wil leren kennen en jezelf wilt versterken naast een medisch traject. Met een luisterend oor en met ervaringsgerichte, verbindende werkvormen, zoals ontspanningsoefeningen, visualisatie, lichaamswerk, familie-opstellingen en ziekte-opstellingen.

Ik voelde me al wat langer ellendig voor ik ziek werd. Geleefd. Geen doel. Ik was een pleaser. Erover praten gaf rust en ruimte. Ik voel nu kracht om dingen anders te doen en zelfs lichtheid. Mijn ziekte was eigenlijk een opening voor een nieuw leven. Een nieuwe start.” Fabian