Wat is de waarheid?

De ziel ontsluierd 1 – wat is de waarheid

Ik raakte bij het bestuderen van literatuur over de ziel enigszins gefrustreerd. Bestaat er zoiets als de waarheid over de ziel? Wij lijken de werkelijkheid sinds de Verlichting steeds dichter op het spoor te zijn. Maar is dat ook zo? Is ‘werkelijkheid’ bijvoorbeeld gelijk te stellen aan ‘wetenschappelijk’? Ik denk van niet. Bestaat liefde bijvoorbeeld niet als het niet te meten is? Bestaat er een eenduidig resultaat bij behandelingen in de gezondheidszorg? Is er een dieet aan te wijzen dat objectief het gezondste is? De mens is nu eenmaal een ingewikkeld fenomeen en ieder mens is een uniek wezen.

Is de werkelijkheid dan misschien alles wat wij met onze zintuigen waarnemen? Daniel van Egmond, filosoof en religiewetenschapper, noemt dit een horizontale werkelijkheid: een wereld zonder diepte en hoogte, zonder hemelen en hellen. Met als voorbeeld hiervan de wens rijk of beroemd te worden, een prettig leven te leiden. Om wanneer wij dit bereikt hebben alsnog een onbevredigd verlangen over te houden: is dit nu alles wat er is? Wat is dan het doel van het leven, als dit het is?

Van Egmond stelt: “Zolang we niet ontdekt hebben dat de onrust van de ziel komt en niet haar oorsprong vindt in onze psyche, zijn wij niet in staat ons van deze onvrede te bevrijden. Daarom kan geen enkele vorm van therapie of spirituele techniek ons hier helpen. Zolang we onze oriëntatie kwijt zijn, we niet weten dat er een ander, verticaal niveau van werkelijkheid bestaat waar de ziel haar domein heeft, zullen alle oplossingen voor onze onrust schijnoplossingen blijven.”

Wellicht herken je de leegte. Ik zelf heb haar in elk geval jaren in mijn leven gehad. Maar de vraag is dan: hoe raak ik die leegte kwijt, hoe kom ik het verticale niveau van werkelijkheid op het spoor…?!

Lees verder, in het volgende stukje, De ziel ontsluierd deel 2, Hoe kom ik bij mijn ziel.

Share this Post