Met beide benen op de grond

Zoeken naar ziel en zin is op zichzelf een nobel streven. De start van de zoektocht komt vaak niet uit de lucht vallen. Meestal doet zich een ingrijpende gebeurtenis voor, die maakt dat je je bewustzijn wilt verhogen. Dat je dingen anders wilt gaan doen. De één vindt inspiratie in de natuur, in muziek of in gebed. Een ander verruimt zijn bewustzijn door zijn dromen te onderzoeken of door zich creatief te uiten. Een derde krijgt nieuwe inzichten door te mediteren. Maar!

En nu komt de disclaimer…
1) De reis duurt levenslang en gaat niet altijd over rozen.

2) Een kruis bestaat uit een verticale én een horizontale dimensie. Als je je afzondert en je uitsluitend op jezelf en je relatie met ‘het hogere’ richt, ben je alleen bezig met de verticale dimensie. Het is goed om je levensmissie en je mooiste authentieke zelf te ontdekken via die dimensie. Maar we zijn niet voor niets op aarde gekomen. Het is de bedoeling dat we daarmee iets doen. Dat je jezelf gaat uitdrukken op aarde. Dat je gaat creëren. Dat is de horizontale dimensie.

3) Daarnaast is het als je met persoonlijke ontwikkeling aan de slag gaat belangrijk om het verruimen van je bewustzijn rustig op te bouwen. Om stevig met beide benen op de grond te blijven staan.

Het belang van rustig opbouwen, centeren en aarden
Door een goed uitgevoerde meditatie kan er bijvoorbeeld ineens zoveel energie gaan stromen en je geest zo verruimen, dat je dat niet kan hanteren. Dan kan psychische verwarring (zelfs psychose) ontstaan. Daarom is het belangrijk om te centeren en om te aarden. Centeren betekent dat je je lichaamsenergie kan voelen in je (hele) lijf. Veel mensen hebben hun lichaamsenergie vooral in en rond hun hoofd of zelfs daarbuiten. Je ziet dat bijvoorbeeld bij mensen die heel rationeel zijn ingesteld, die hun sleutels vaak vergeten of die ‘er even niet bij zijn’. Aarden betekent je met de aarde, met materie, verbinden. Die verbinding ontstaat bijvoorbeeld door wandelen, seks, visualiseren dat er wortels aan je voeten groeien, werken in de tuin of sporten.

Meer flow én zicht op je levensmissie
Ben je goed gecenterd en geaard (dus verbonden met je lijf), zuiver je je gevoelsleven en sta je vaker stil bij wat ‘er is’ (dus bij de kwaliteit van de tijd), dan komt de weg vrij voor nieuwe inzichten, verruimt je geest en intuïtie en ontstaat er meer flow in je leven. Je gaat betekenisvolle toevalligheden herkennen, ontwikkelt symbolisch bewustzijn en je leert je ziel steeds beter kennen. Je levensmissie zal je vervolgens steeds duidelijker worden en je ontdekt de wisselwerking tussen innerlijk ervaren en uiterlijke gebeurtenissen.

Het wil niet zeggen dat het na deze uitbreiding van bewustzijn altijd leuk is wat je meemaakt of wat je tegenkomt in jezelf. Onder dat wat je laat zien aan anderen, onder je maskers, zit misschien een verdrietige, wraaklustige of ondankbare versie van jezelf. Wellicht zijn dit juist de eigenschappen waaraan jij zo’n hekel hebt bij anderen…

Zeven stadia
Over de weg tot zelfinzicht is een mooi stukje geschreven in het Evangelie van Thomas, geschreven in de eerste eeuw na Christus en opnieuw ontdekt in 1945 bij Nag Hammadi. Logion 2 van dit evangelie gaat over zeven stadia:

“Jezus zei:

Laat hij die zoekt voortgaan met zoeken
totdat hij vindt
en wanneer hij vindt
zal hij geschokt zijn
en geschokt zijnde
zal hij zich verwonderen
en hij zal koning zijn over het Al.”

De zeven stadia zijn:

1. bewust worden
2. zoeken
3. zien
4. schrikken van wat je ziet
5. je verwonderen
6. het loslaten
7. je nieuwe, authentieke zelf zijn.

Laat ze even rustig op je inwerken. Uitgebreidere blogs over deze zeven stadia vind je hier en hier.

De reis gaat door
Voor je koning bent over het Al ben je wat jaren verder 😉 Maar wanhoop niet. Wie op zoek gaat naar ziel en zin, zich daarbij inspant en ontspant, aardt, bij dogma’s wegblijft en blijft relativeren, zal daarbij stuiten op onvoorwaardelijke liefde, licht en dankbaarheid en het Al ooit vinden. Zolang je maar met beide benen op de grond blijft!

Bedankt voor je interesse in mijn zoektocht naar ziel en zin. Geloof niks van wat ik zeg, maar onderzoek het zelf! Als ik op jouw reis iets voor je kan betekenen, laat het me dan weten via info@claudiafuss.nl. Veel liefs, Claudia