Hou beide benen op de grond

En vind je missie

Zoeken naar ziel en zingeving, de zin van je leven, is op zichzelf een nobel streven en in mijn ogen zelfs de reden waarom wij ‘op aarde zijn’. Je leert zo jezelf kennen, je talenten ontwikkelen en komt je levensmissie op het spoor. Die kun je vervolgens inzetten voor anderen. De start van zo’n zoektocht komt vaak niet uit de lucht vallen. Meestal maakt een ingrijpende gebeurtenis dat je bewuster wilt leven en dat je dingen anders wilt gaan doen. De één vindt vervolgens inspiratie in de natuur, in muziek of in gebed. Een ander verruimt zijn bewustzijn door zijn dromen te onderzoeken of door zich creatief te uiten. Een derde krijgt nieuwe inzichten door te mediteren of een opleiding te gaan doen. Maar…!

En nu komt de disclaimer…
1) Deze reis duurt lang. Levenslang. En gaat niet altijd over rozen.

2) Als je je voor langere tijd afzondert van anderen en je alleen op jezelf en je relatie met het hogere richt, ben je alleen bezig met de verticale dimensie. Natuurlijk kun je je ziel en levensmissie via die dimensie ontdekken. Maar we zijn niet voor niets op aarde gekomen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat we daarmee iets doen. Dat je jezelf gaat uitdrukken op aarde. Dat je gaat creëren. Dat is de horizontale dimensie. Een kruis -dat al ver voor het ontstaan van het christendom een heilig symbool was- bestaat niet voor niets uit een verticale én een horizontale dimensie.

3) Daarnaast is het belangrijk om het verruimen van je bewustzijn rustig op te bouwen. Om stevig met beide benen op de grond te blijven staan.

Het belang van rustig opbouwen, centeren en aarden
Door een goed uitgevoerde meditatie kan er bijvoorbeeld ineens zoveel energie gaan stromen en kan je geest zo verruimen, dat je dat niet kan hanteren. Dan kan psychische verwarring of zelfs een psychose ontstaan. Daarom is het belangrijk om te centeren en om te aarden. Centeren betekent dat je je lichaamsenergie kan voelen in je (hele) lijf. Veel mensen hebben hun lichaamsenergie vooral in en rond hun hoofd of zelfs daarbuiten. Je ziet dat bijvoorbeeld bij mensen die heel rationeel zijn ingesteld, die hun sleutels vaak vergeten of die ‘er even niet bij zijn’. Aarden betekent dat je je met de aarde en je lichaam, met materie, verbindt. Die verbinding ontstaat bijvoorbeeld door wandelen, seks, visualiseren dat er wortels aan je voeten groeien, bewust aanwezig te zijn in je lijf, door te werken in de tuin en door te sporten.

Meer flow én zicht op je levensmissie
Ben je goed gecenterd en geaard (dus verbonden), ga je aan de slag met je complexen en sta je vaker stil bij wat ‘er is’ (dus bij de kwaliteit van de tijd), dan komt de weg vroeg of laat vrij voor nieuwe inzichten, een verruimde geest en intuïtie en ontstaat er meer flow in je leven. Je gaat betekenisvolle toevalligheden herkennen en je leert jezelf steeds beter kennen. Je levensmissie zal steeds duidelijker worden en je ontdekt de wisselwerking tussen wat er in jou speelt en wat je in de buitenwereld meemaakt.

Zeven stadia
Het wil niet zeggen dat het na een uitbreiding van je bewustzijn altijd leuk is wat je meemaakt of wat je tegenkomt in jezelf. Onder jouw maskers, dat wat je laat zien aan anderen, zit misschien een verdrietige, luidruchtige, wraaklustige of ondankbare versie van jezelf. Wellicht zijn dit juist de eigenschappen waaraan jij zo’n hekel hebt bij anderen…

Daarover is een mooi stukje geschreven in het Evangelie van Thomas, geschreven in de eerste eeuw na Christus en opnieuw ontdekt in 1945 bij Nag Hammadi. Logion 2 van dit evangelie gaat over zeven stadia en eindigt heel positief. Lees maar:

“Jezus zei:

Laat hij die zoekt voortgaan met zoeken
totdat hij vindt
en wanneer hij vindt
zal hij geschokt zijn
en geschokt zijnde
zal hij zich verwonderen
en hij zal koning zijn over het Al.”

De zeven stadia zijn:

1. bewust worden
2. zoeken
3. zien
4. schrikken van wat je ziet
5. je verwonderen
6. het loslaten
7. je nieuwe, authentieke zelf zijn.

Laat ze even rustig op je inwerken. Uitgebreidere blogs over deze zeven stadia vind je hier en hier.

De reis gaat door
Voor je koning bent over het Al ben je wat jaren verder 😉 Maar wanhoop niet. Wie op zoek gaat naar ziel en zingeving, zich daarbij inspant en ontspant, aardt, bij dogma’s wegblijft en blijft relativeren, zal daarbij stuiten op onvoorwaardelijke liefde, licht en dankbaarheid en hij/zij zal het Al ooit vinden. Zolang je maar met beide benen op de grond blijft!

Bedankt voor je interesse in mijn zoektocht naar ziel en zingeving. Geloof niks van wat ik zeg, maar onderzoek het zelf! Als ik op jouw reis iets voor je kan betekenen, neem dan even contact op via info@claudiafuss.nl. Veel liefs, Claudia

Leestips
Wil jij het spoor van licht in de geschiedenis verder ontdekken, lees dan de Reis langs de mysteriën van historicus Jacob Slavenburg. Meer informatie over de werking van de Christusenergie en de verschillen tussen innerlijk en uiterlijk christendom vind je in het boek Het Christusbewustzijn, een moderne inwijdingsweg van Danielle van Dijk. Voor de doorgewinterde zoeker is er het boekje De wolk boven het heiligdom uit 1802, geschreven door de Duitse mysticus Karl von Eckhartshausen. En wie in een paar minuten kennis wil maken met de innerlijke ontwikkelingsweg, lees mijn blog over de stadia van ontwikkeling van de mens zoals je die terug vindt in de Bijbel.