Met beide benen op de grond

Zoeken naar ziel en zin is op zichzelf een nobel streven en in mijn ogen zelfs hetgeen waarvoor wij ‘op aarde zijn’, om de levensmissie die je door je zoektocht vindt vervolgens in te zetten voor anderen. De start van zo’n zoektocht komt vaak niet uit de lucht vallen. Meestal doet zich een ingrijpende gebeurtenis voor, die maakt dat je bewuster wilt leven en dat je dingen anders wilt gaan doen. De één vindt vervolgens inspiratie in de natuur, in muziek of in gebed. Een ander verruimt zijn bewustzijn door zijn dromen te onderzoeken of door zich creatief te uiten. Een derde krijgt nieuwe inzichten door te mediteren of een opleiding te gaan doen. Maar!

En nu komt de disclaimer…
1) De reis duurt levenslang en gaat niet altijd over rozen.

2) Als je je afzondert en je uitsluitend op jezelf en je relatie met het hogere richt, ben je alleen bezig met de verticale dimensie. Het is goed om je ziel en levensmissie te ontdekken via die dimensie, maar we zijn niet voor niets op aarde gekomen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat we daarmee iets doen. Dat je jezelf gaat uitdrukken op aarde. Dat je gaat creëren. Dat is de horizontale dimensie. Een kruis -al ver voor het ontstaan van het christendom een heilig symbool- bestaat niet voor niets uit een verticale én een horizontale dimensie.

3) Daarnaast is het belangrijk om het verruimen van je bewustzijn rustig op te bouwen. Om stevig met beide benen op de grond te blijven staan.

Het belang van rustig opbouwen, centeren en aarden
Door een goed uitgevoerde meditatie kan er bijvoorbeeld ineens zoveel energie gaan stromen en je geest zo verruimen, dat je dat niet kan hanteren. Dan kan psychische verwarring (zelfs psychose) ontstaan. Daarom is het belangrijk om te centeren en om te aarden. Centeren betekent dat je je lichaamsenergie kan voelen in je (hele) lijf. Veel mensen hebben hun lichaamsenergie vooral in en rond hun hoofd of zelfs daarbuiten. Je ziet dat bijvoorbeeld bij mensen die heel rationeel zijn ingesteld, die hun sleutels vaak vergeten of die ‘er even niet bij zijn’. Aarden betekent je met de aarde en je lichaam, met materie, verbinden. Die verbinding ontstaat bijvoorbeeld door wandelen, seks, visualiseren dat er wortels aan je voeten groeien, bewust aanwezig te zijn in je lijf, door te werken in de tuin of door sporten.

Meer flow én zicht op je levensmissie
Ben je goed gecenterd en geaard (dus verbonden), ga je aan de slag met je complexen en sta je vaker stil bij wat ‘er is’ (dus bij de kwaliteit van de tijd), dan komt de weg vroeg of laat vrij voor nieuwe inzichten, een verruimde geest en intuïtie en ontstaat er meer flow in je leven. Je gaat betekenisvolle toevalligheden herkennen, ontwikkelt symbolisch bewustzijn en je leert je ziel steeds beter kennen. Je levensmissie zal je vervolgens steeds duidelijker worden en je ontdekt de wisselwerking tussen innerlijk ervaren en uiterlijke gebeurtenissen.

Zeven stadia
Het wil niet zeggen dat het na een uitbreiding van je bewustzijn altijd leuk is wat je meemaakt of wat je tegenkomt in jezelf. Onder dat wat je laat zien aan anderen, onder je maskers, zit misschien een verdrietige, luidruchtige, wraaklustige of ondankbare versie van jezelf. Wellicht zijn dit juist de eigenschappen waaraan jij zo’n hekel hebt bij anderen…

Daarover is een mooi stukje geschreven in het Evangelie van Thomas, geschreven in de eerste eeuw na Christus en opnieuw ontdekt in 1945 bij Nag Hammadi. Logion 2 van dit evangelie gaat over zeven stadia en eindig heel positief. Lees maar:

“Jezus zei:

Laat hij die zoekt voortgaan met zoeken
totdat hij vindt
en wanneer hij vindt
zal hij geschokt zijn
en geschokt zijnde
zal hij zich verwonderen
en hij zal koning zijn over het Al.”

De zeven stadia zijn:

1. bewust worden
2. zoeken
3. zien
4. schrikken van wat je ziet
5. je verwonderen
6. het loslaten
7. je nieuwe, authentieke zelf zijn.

Laat ze even rustig op je inwerken. Uitgebreidere blogs over deze zeven stadia vind je hier en hier.

De reis gaat door
Voor je koning bent over het Al ben je wat jaren verder 😉 Maar wanhoop niet. Wie op zoek gaat naar ziel en zin, zich daarbij inspant en ontspant, aardt, bij dogma’s wegblijft en blijft relativeren, zal daarbij stuiten op onvoorwaardelijke liefde, licht en dankbaarheid en het Al ooit vinden. Zolang je maar met beide benen op de grond blijft!

Bedankt voor je interesse in mijn zoektocht naar ziel en zin. Geloof niks van wat ik zeg, maar onderzoek het zelf! Als ik op jouw reis iets voor je kan betekenen, neem dan even contact op via info@claudiafuss.nl. Veel liefs, Claudia

Leestips
Wil jij het spoor van licht in de geschiedenis verder ontdekken, lees dan de Reis langs de mysteriën van historicus Jacob Slavenburg. Meer informatie over de werking van de Christusenergie en de verschillen tussen innerlijk en uiterlijk christendom vind je in het boek Het Christusbewustzijn, een moderne inwijdingsweg van Danielle van Dijk. Voor de doorgewinterde zoeker is er het boekje De wolk boven het heiligdom uit 1802, geschreven door de Duitse mysticus Karl von Eckhartshausen. En wie in een paar minuten kennis wil maken met de innerlijke ontwikkelingsweg, lees mijn blog over de stadia van ontwikkeling van de mens zoals je die terug vindt in de Bijbel.