Nieuw leiderschap

Nieuw leiderschap. We zitten er zo hard op te wachten. Maar kijken we de goede kant op als we zoeken naar nieuw leiderschap? Naar anderen met veel potentie bijvoorbeeld. Of naar een wondermiddel dat ons helpt. Om vervolgens te constateren dat ook zij verstrikt raken in een systeem en de oplossing maar een lapmiddel blijkt. Misschien wordt het tijd om anders te gaan denken. Beter gezegd, om anders te gaan onderzoeken. Onszelf open te stellen. Te ervaren. Hieronder vind je een voorbeeld waarin mensen op zoek gaan en iets anders vinden dan ze hadden gedacht. Laat je eens verrassen. Buiten de gebaande paden vind je vaak inspirerende inzichten. En vergeet vooral niet naar binnen te kijken!

De sleutel tot alle wijsheid
Gisteren was het dan zover. Het slot van Dan Brown’s bestseller The Lost Symbol onthulde op tv eindelijk het grote geheim. Voor wie nog gaat kijken: spoileralert! De hoofdpersonen komen erachter dat er geen fysieke poort als sleutel tot alle wijsheid bestaat, maar alleen een mentale, spirituele. Die poort is te vinden door innerlijke ontwikkeling. Misschien wel de belangrijkste ontdekking was dat iedereen iets mysterieus en goddelijks in zich draagt. En dat we allemaal schakels zijn van dezelfde keten.

Foute bankiers
Eerst heerste er teleurstelling. Want ze vonden na een levensgevaarlijke zoektocht en de ontrafeling van vele mysteriën alleen een Bijbel. Later drong door dat het niet gaat om de Bijbel op zich. Maar om de wijsheid die je daaruit kunt putten. En om de inspiratie die je vindt als je de verbinding kunnen ervaren met jezelf en met iets dat je overstijgt. Zo stuitte ik zelf eens op een aardig voorbeeld dat me meer rijkdom opleverde dan ik in eerste instantie had gedacht. Ik las Matteüs 23, waarin Jezus de Joodse schriftgeleerden en Farizeeën uitkaffert alsof hij tegen sjoemelende dieselmotorfabrikanten, aan het pluche geplakte politici, foute bankiers en huisjesmelkers praat. Hierin vond ik -een beetje tot mijn eigen verbazing- prima ideeën voor nieuw leiderschap. Dit is wat ik daarin las.

Slangen, adderengebroed, blinde wegwijzers
Jezus noemt de schriftgeleerden en Farizeeën ‘witgepleisterde graven’, schoon van buiten, maar van binnen vol doodsbeenderen, huichelarij en wetsverachting. Slangen, adderengebroed, ‘blinde wegwijzers’ steekt hij verder van wal: ze sluiten de hemel juist voor mensen, gaan er zelf niet binnen en versperren de weg voor degenen die er graag heen willen.

Het ervaren van het mysterie
De schriftgeleerden en Farizeeën slaan volgens hem de plank mis door de kernboodschap ‘heb God, anderen en jezelf lief met heel je hart, heel je ziel en met heel je verstand’ (Matteüs 22:34-40) te beperken tot ‘heb onze dogma’s lief met heel je verstand’. Hoe karig. Want, geeft Jezus aan, de uitgevoerde rituelen voelen aan als een lege huls en de 10 geboden zijn niet gegeven als dogma’s, maar als leefregels. Het gaat niet om het altaar, de tempel en de hemel zelf, maar om wat daarop ligt, erin woont en erachter schuil gaat: de goddelijke natuur, de ziel en geest. Het ervaren van het mysterie.

Een radicale koerswijziging is nodig
Matteüs 23 somt de wanprestaties van de toenmalige kerkleiders op, maar wij hebben allemaal denk ik trekjes van een schriftgeleerde of Farizeeër. Het zijn archetypen. Deze tijd, waarin miljoenen mensen depressie, burn-out en leegte ervaren en het vertrouwen in leidende instanties nog nooit zo laag was, vraagt om een radicale koerswijziging. Van iedereen. Daarvoor is het nodig om echt contact te maken met jezelf, anderen en je inspiratiebronnen.

Het draait om beleving
Het draait om beleving legt Jezus in Matteüs 23 uit. Daarom zegt hij tegen de schriftgeleerden en Farizeeën: zit niet te muggenziften, maar reinig de inhoud van de beker, dan zal hij ook van buiten rein worden. Met andere woorden doe iets aan jezelf, in plaats van de heilige boeken uit te pluizen naar het woord. Kom uit je hoofd, werk aan de zuiverheid van je hart, dan kun je het goede voorbeeld geven!

Wat kunnen wij zelf doen?
In Mattheüs 23 voorspelt Jezus hoe toekomstige kerkleiders door hun innerlijke armoede komende profeten en wijzen zullen buitensluiten, doden, kruisigen, geselen en vervolgen. En hij kreeg gelijk. Wat wij zelf als ‘schriftgeleerden en Farizeeën’ anders kunnen doen is onszelf keer op keer de vraag stellen hoe wij een eenzijdige nadruk op ratio, materie, geld, belangen en macht kunnen voorkomen. Hoe we geïnspireerd kunnen blijven, van binnenuit. Hoe we oordelen, dogma’s en leegte kunnen verruilen voor zelfinzicht, reiniging, beleving en liefde voor elkaar.

Als wij onze ‘beker’ vullen met dienstbaarheid, dankbaarheid en echt contact, moet je eens opletten wat er dan allemaal gaat veranderen. Een betere wereld begint bij jezelf.