Wat is jouw levensmissie?

Het onderwerp kwam in coronatijd steeds vaker op tafel in mijn praktijk: de levensmissie. Je zou het woord levensmissie kunnen vertalen met ‘de reden dat jij als uniek persoon op aarde bent’. Als je weet wat je levensmissie is, kun je je gaan inspannen en ontspannen om in lijn daarmee te leven. Dat geeft richting en kan een nieuw gevoel van zingeving en flow opleveren.

Je levensmissie zegt iets over jouw taak op aarde. Vroeger werd dit ook wel je roeping genoemd. In dit woord levensroeping hoor je terug dat iets je roept. Je kunt naar deze ‘stem’ luisteren of deze negeren. Veel mensen met burn-out en depressieve klachten vertellen dat ze die stem te lang hebben genegeerd. Daarnaar luisteren kan je terug brengen op je pad of juist leiden naar een heel nieuw pad.

Je levensmissie ontdek je door te doorgronden wat jou innerlijk drijft: wie ben jij ‘ten voeten uit’, waar word je echt blij van, van welke dingen die je doet heb je sterk het gevoel dat het ‘de bedoeling’ is, waarvoor ben je sterk gemotiveerd? In lijn met je levensmissie leven kan iets anders zijn dan doen waar je goed in bent. Soms zijn vaardigheden namelijk ontwikkeld als overlevingsstrategie of heeft iemand meerdere dingen die hij of zij goed kan. Dat laatste komt vaak voor bij hoogbegaafdheid. De ‘juiste keuze maken’ kan dan een mission impossible lijken. Je missie ontdekken vraagt dan om het goed doorgronden van jezelf en dat lukt vaak niet door er alleen over te praten. Voelen, luisteren naar je ‘onderbuik’ en diverse werkvormen kunnen dan helpen.

Als je je levensmissie hebt ontdekt, kan het moeite kosten om in lijn hiermee te (gaan) leven. Bijvoorbeeld omdat je hart volgen een andere leefstijl van je vraagt, wellicht minder inkomsten zal opleveren, zal leiden tot het loslaten van bepaalde relaties die je niet vooruit helpen of een intensieve ontdekkingstocht kan opleveren.

Het komt andersom ook voor. Mensen ontdekken hun levensmissie niet omdat deze teveel afwijkt van hun huidige leefwijze. Ze blokkeren onbewust het vinden van hun levensmissie, bijvoorbeeld uit angst. Of ze zijn simpelweg niet op zoek. Je kan overigens nooit van iemand zeggen dat hij niet zijn levensmissie leeft. Wij weten voor een ander immers niks! Het is aan iedereen persoonlijk om hier wel of niet mee bezig te zijn.

Het kan helpen om regelmatig te mediteren en tijd te maken om te onderzoeken of je ook diep van binnen blij bent met je leven. Als je goed afgestemd bent op je hart en ziel, volg je tussen de diverse stemmen die ieder mens hoort, steeds die ene juiste.

Share this Post