Vergoeding uit zorgverzekering of geestelijke verzorging thuis

Vergoeding zorgverzekeraars
Ik ben onder meer aangesloten bij het Nederlands Verbond voor Psychologen, psychosociaal therapeuten en Agogen (het NVPA) bij de vakgroepen psychosociale zorg en spiritual care. De meeste zorgverzekeraars vergoeden zorggerelateerde consulten, gericht op herstel van geestelijke en/of psychische klachten, daarom deels vanuit de aanvullende verzekering, vanuit de rubriek (overige) psychosociale zorg, integratieve therapie of complementaire zorg. Het NVPA heeft de vergoedingen voor je op een rij gezet. Check vooraf de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Ik ben opgenomen in het ‘Vergelijk en kies’ register en bezit zowel een Plato/CPION erkend diploma Medische basiskennis (MBK) als Psychosociale basiskennis (PSBK). Je hoeft niet eerst je eigen risico te verbruiken en iedereen kan rechtstreeks bij me terecht zonder een verwijzing van huisarts of specialist. De gesprekken zijn dan vrijgesteld van btw.

Geestelijke verzorging thuis
Vanuit mijn lidmaatschap bij de Stichting Keurmerk Geestelijk Verzorgers (SKGV) bestaat er de mogelijkheid van volledige vergoeding van maximaal vijf gesprekken over levensvragen als u 50 jaar of ouder bent, in de laatste levensfase verkeert of naaste bent van iemand in de laatste levensfase en daarover in gesprek wilt. Omdat ik aangesloten ben bij ZEL regio Nieuwe Waterweg Noord (NWN) en Delfland, Westland en Oostland (DWO) geldt dit alleen voor mensen in deze regio’s. Normaal gesproken is geen verwijzing nodig van een zorgprofessional, zoals een huisarts of psycholoog, maar ZEL vraagt dat wel. Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs vallen helaas niet onder deze regio. Mensen die in deze gemeenten gebruik willen maken van een geestelijk verzorger kunnen contact opnemen met het Centrum voor levensvragen Rotterdam. Meer informatie over Geestelijke Verzorging Thuis vind je hier.

Vraag voorafgaand aan de gesprekken naar de voorwaarden en mogelijkheden bij je verzekeringsmaatschappij of bij mij over de ZEL subsidie.