Over toeval en taoïsme

Vandaag had ik een route uitgestippeld voor een flinke wandeling. Maar waar ik eigenlijk linksaf zou gaan, voelde rechts opeens als een betere keuze. Waarom? Geen idee! Al lopend werd ik daar wel nieuwsgierig naar. Het was niet de eerste keer dat het zo bewust gebeurde. Normaal gesproken ligt er dan iets moois in het verschiet. Zoals een betekenisvolle ontmoeting met een dier, bloem of mens. Ik liep al genietend op de automatische piloot richting huis, toen ik opeens met een ruk omdraaide. Verkeerde kant, merkte ik en besloot te keren. Nog geen 50 meter verder kruiste ik een oude bekende. Deze wist me alles te vertellen over de flora en fauna van de omgeving. Ook deelde hij een paar betekenisvolle levenswijsheden met me. Vragen die mij de afgelopen dagen precies hadden bezig gehouden!

Aanwezig zijn
Is dat toeval? Ik geloof het niet. Maar wat zou ons leiden of bijsturen? Een engelbewaarder, God, mijn eigen intuïtie of hogere zelf, de kracht achter de natuur, het lot? Ik weet het niet precies. Maar het blijft me triggeren. Ik merk dat als ik bewust leef, dit soort dingen vaker gebeuren. Met bewust leven bedoel ik dat ik echt aanwezig ben. Aan-wezig, een mooi woord. Mijn wezen is binnen in mij en is aan, verbonden. ‘Ik’ ben in mijn lijf en op de plek waar ik ben. Dat verbonden zijn maakt het verschil. Ik ben met mijn lijf verbonden en met mijn omgeving. Als je daar bewust mee bezig bent, merk je steeds beter hoe groot de verschillende kunnen zijn in aanwezigheid. En hoe meer aanwezig, hoe meer focus. Hoe productiever mijn werk of hoe dieper de ontspanning is.

Wat valt je toe
En dan krijg je meer van die mooie ’toevalligheden’! Zo ontdekte ik ook dat als je boeken willekeurig na elkaar open slaat, er prachtige aan elkaar geknoopte verhalen kunnen ontstaan. Maar ook mijn consulten verlopen beter als ik niks voorbereid, behalve een goede afstemming. Als ik wat mij en de cliënt toe valt, volledig benut. Het lastigste van zo werken vind ik het verzamelen van vertrouwen dat het goed komt. Cliënten rekenen erop dat je professioneel handelt. En vooral zelf wil ik altijd het beste doen en zijn. Ik vind het echt heel opvallend om te merken dat de beste resultaten ontstaan als ik mijn controledrang, het doel en het resultaat los laat. Ik hoef alleen te zorgen voor rust in mezelf.

Onvoorziene uitkomst
De uitkomst is niet altijd wat ik vooraf verwacht. Zo had ik eens een strategische vergadering met het hoofd van een grote organisatie. Er zouden meer mensen aansluiten, maar wij waren vroeg. Tijdens de vergadering heb ik letterlijk geen woord gezegd. Toch had het samenzijn een meerwaarde. Kort voor het overleg had ik namelijk een intens en mooi gesprek met die man over de mysteriën van het leven. Het opende echt iets. Terwijl ik van tevoren had bedacht dat mijn meerwaarde in de vergadering zelf zou zitten.

Wu wei
Het was voor mij als voormalig controlefreak wennen om me over te geven aan de stroom van het leven. To go with the flow… Terwijl ik dit schrijf komen de woorden ‘wu wei’ in me op. Daarom ga ik even googelen wat Wikipedia daarover zegt. Samengevat in mijn eigen woorden: ‘wu wei is een grondstelling in het taoïsme. Het betekent ‘niet doen’. Wei wu wei betekent dan ‘handelen door niet te handelen’, zonder gehechtheid aan het resultaat en niet te handelen tegen de aard der dingen in. Het doel van wu wei is streven naar een evenwichtige situatie. En daardoor zacht en onmerkbaar in harmonie te raken met je zelf, anderen, en de omgeving.’

Leestip
Nou, dat lijkt exact op wat ik hierboven omschreef! Dat kan toch geen toeval zijn?! 🙂 Zoek je meer inspirerende verhalen over toeval? Lees dan het boekje van dr. Moolenburgh Is toeval echt toevallig? Ik werd daar heel blij van. Ik wens je veel mooie momenten toe, in verbinding met jezelf en met de wereld.