Een lintje

“Ik zou een lintje moeten krijgen voor wat ik met jou heb gedaan!” Ik hoor het Mies nog zeggen jaren terug. We staan in het gemeentehuis, waar de burgemeester de koninklijke onderscheidingen voor dat jaar uitreikt. We zijn daar allebei uit belangstelling. Ik vanuit mijn toenmalige politieke rol, Mies misschien toch vanwege een stille hoop dat er een lintje op haar wachtte? Helaas.

Mies is inmiddels ragfijn te noemen. De ziekte van Kahler heeft haar in zijn greep. Maar ondanks die greep behoudt ze haar charme en strijdlust. Mies had het over spiritualiteit nog voor ik het woord kon spellen. Daarmee verraste ze me. De eerste keer toen ik een avond leidde met als gastspreker toenmalig staatssecretaris Van Geel van o.a. milieu. Later liepen we elkaar vaker tegen het lijf. Ze vertelde me dan dikwijls over haar spirituele consulten. Hoe mensen van heinde en verre naar haar toe kwamen. Politici, ondernemers, iedereen.

Mies was een prima verkoper, maar ze had ook oprecht interesse in me. Het consult dat ik bij haar afnam, werd een heel bijzondere ontmoeting. Ze had mijn zielsgetal berekend en nog veel meer. Maar daarnaast wist ze van alles te vertellen over mijn leven, vorige levens en de dingen die goed en minder goed voor me zouden uitpakken. We zaten dicht bij elkaar op de bank. Toen ik haar op een gegeven moment aankeek zag ik dat ze niet ‘in haar lijf zat’. Dat wil zeggen, haar lichaam was er, maar haar geest was ergens anders.

Een paar jaar later, toen Mies inmiddels overleden was, stuitte ik bij toeval op een tweedehands boek. Ik schoot overeind. De tekening op de voorpagina, exact dezelfde als die Mies voor mij had gemaakt! ‘De Goddelijke Driehoek‘. Uiteraard kocht ik het boek. Verbazingwekkend dat er technieken bestaan die je rake inzichten geven in jou als uniek persoon. Maar het werd me ook duidelijk dat Mies haar helderziende gaven had ingezet, want zij was veel specifieker geweest dan het boek. Ze had na een auto-ongeluk een bijzonder krachtige intuïtieve ontwikkeling doorgemaakt en dát was wat mensen zo in haar hulp waardeerden.

De moraal van dit verhaal voor mij: 1. theorie is een mooi hulpmiddel, maar intuïtieve ontwikkeling en een lijntje met ‘boven’ zijn onmisbaar bij het begeleiden van mensen met levensvragen. 2. Mies is heel belangrijk geweest voor mij. Dus ik kan niet anders dan haar gelijk geven: ze had een lintje moeten krijgen! Voor de basis die ze bij mij legde in spiritueel bewustzijn.