STILTESESSIES

Voor wie
Voor iedereen die in de rijkdom van de stilte zichzelf en antwoorden op levensvragen wil ontdekken.

Ontdek de rijkdom van de stilte
We leven in een gehaaste maatschappij waarin we vaak worden ondergedompeld in prikkels. Tijdens een stiltesessie zijn we samen stil en ervaren we wat er in die stilte gevoeld, gehoord, geroken, geproefd en/of gezien mag worden. Na de stilte is er gelegenheid voor het bespreken van wat zich aandiende. Misschien ontstaan er beelden, gedachten, komen er nieuwe inzichten boven. Worden behoeften duidelijk. Ontdek je verlangens. Soms vind er heling plaats.

Eventueel kan ik je leren hoe je zelf aan de slag kan met meditatie en mindfulness. Zodat je zelf wat vaker de rijkdom van de stilte kunt toelaten in je leven.

Meditatie
Meditatie is een manier om tot verbinding, ontspanning en meer vitaliteit te komen. Er zijn diverse manieren om te mediteren. Je richt je even niet op de buitenwereld, maar bijvoorbeeld op je ademhaling of op wat er spontaan in je op komt. Dat laat je los. Je gaat van ‘doen’ naar ‘zijn’. De gerichte aandacht voor het verstilde innerlijke leidt tot ontspanning.

Voor mij is meditatie ook een vorm van verbinding vinden tussen mijn lichaam en ziel en tussen mijn ziel en de ons overstijgende Ziel. Dit contact kun je leren ervaren. Regelmatige beoefening leidt er bovendien toe dat je beter weet wie je bent, wat je wilt en dat je preciezer kunt onderscheiden wat van jou is en wat van een ander is. Via affirmatie en visualisatie kun je daarnaast positiviteit en dankbaarheid in je leven integreren.

Mindful leven
Mindful leven betekent bewust leven. In elke situatie werkelijk aanwezig zijn, vrij van veroordelingen. Mindfulness is overgebracht vanuit het boeddhisme, hindoeïsme en taoïsme naar Amerika en daar vertaald als westerse techniek tegen stress en stressgerelateerde klachten, zoals hoofdpijn, hoge bloeddruk, chronische pijn, maag- en darmproblemen, slaapstoornissen, angst- en paniekstoornissen en hartziekten. Daarnaast wordt mindfulness ook succesvol ingezet bij de behandeling van agressie, angststoornissen, chronische pijn, stemmingsstoornissen, eetstoornissen, borderlinestoornissen, suïcideneigingen, verslavingen, relatieproblemen, traumatische ervaringen, dwangproblematiek en sociale fobieën.

Mindful leven bevordert goede zelfzorg en goede zorg voor de wereld. (Samen)levenskunst dus. Op de website van het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness vind je wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van mindfulness.