Ondersteuning bij ziekte

Als er een ernstige aandoening bij je is geconstateerd komt er heel wat op je af. De meeste mensen ervaren angst voor wat de toekomst hen en hun naasten zal brengen. Sommigen kunnen de energie opbrengen om de strijd aan te gaan, een ander is overrompeld of ervaart berusting.

Met de specialisten in het ziekenhuis bekijk je welke medische stappen je vooruit kunnen helpen. Ik kan je ondersteunen wanneer je je innerlijke kracht wil vergroten of als je de symboliek van je klachten wil onderzoeken.

Doel: ontspanning, zelfinzicht en versterking

De consulten zijn gericht op ontspanning, zelfinzicht en versterking. Dit doe je door het aangaan van een innerlijke dialoog met jezelf en je ziekte. Dit bestaat onder meer uit het uiten van gedachten en gevoelens, het voelen van je behoeften en het onderzoeken van de relatie tussen je (onbewuste) emoties en je klachten. Op die manier kom je bij je verlangens en bij wat jij nodig hebt. Door middel van oefeningen kun je weer leren ontspannen en kun je zelf angstreductie toepassen. Daarnaast kunnen we bekijken op welke manier je leefstijl je zelf-helend vermogen kan versterken.

De inhoud van de begeleiding

De begeleiding bestaat uit een combinatie van gesprekken en het doen van oefeningen, die je thuis kunt herhalen. De volgende onderdelen kunnen aan bod komen:

  1. het delen van uw persoonlijke verhaal, klachten en zorgen
  2. het opsporen en stoppen van piekergedachten
  3. ademhalings- en ontspanningsoefeningen gericht op pijnverlichting, ontspanning en angstreductie
  4. hoe een bewuste leefstijl kan bijdragen aan meer vitaliteit
  5. identiteit: wie ben je en wat betekent de ziekte voor jou en je omgeving
  6. ziektesymboliek: liggen er specifieke behoeften achter jouw klachten
  7. een (achterliggend) trauma verwerken
  8. levensvragen en zingeving.

Je kunt één consult inplannen of we kunnen een programma opstellen, waarbij we je belangrijkste klachten het eerste aanpakken. De therapievormen die ik toepas licht ik hieronder toe.

Hoe gaan we te werk?

Er zijn diverse manieren om je innerlijke kracht te versterken. Bijvoorbeeld door te leren ontspannen bij angst, pijn of stress. Door je (weer) met jezelf of anderen te leren verbinden. Of door onbewuste signalen op het spoor te komen die duiden op een relatie tussen je emoties en je ziekte.

Contact maken met je onbewuste kan onder meer via visualisatie, droomanalyse, meditatie, familie-opstelling (systeemtherapie) en door creatieve therapie (tekenen). In deze diepere lagen van het bewustzijn bevindt zich innerlijke kennis in relatie tot je emoties. Deze inzichten geven je de mogelijkheid om keuzes te maken. Deze diepere lagen zijn niet bereikbaar door je simpelweg goed te concentreren of door diep na te denken. Prof. dr. C.G. Jung was een psychiater en psycholoog die deze wetenschap van de relatie tussen lichaam en geest in de vorige eeuw verder heeft ontwikkeld.

Dr. Hans Schilder doet sinds begin jaren ’90 onderzoek naar de specifieke relatie tussen onbewuste emoties en kanker. Hij bracht al vele patiënten succesvol in contact met hun innerlijke kracht. In zijn boek ‘Herverbinding’ schetst hij wetenschappelijk onderzoek over de relatie tussen psychische, transpersoonlijke en religieuze aspecten en kanker en geeft hij vele praktijkvoorbeelden.

Literatuur

Op een aparte pagina vind je leestips op het gebied van de samenwerking tussen lichaam en geest, het vergroten van innerlijke rust en het hervinden van vitaliteit bij ziekte.