Mijn werkwijze

De basis van mijn consulten is een luisterend oor voor jou, zodat je kunt delen wat je op je hart hebt. Dit geeft vaak direct verlichting en ruimte om je situatie te doorleven. Als ik vragen stel, zijn die gericht op het onderzoeken van je klachten, gedachten, gevoelens en emoties. Hierdoor kun je inzichten krijgen en kan bijvoorbeeld acceptatie of inspiratie ontstaan. Soms is het voldoende als dingen er gewoon mogen zijn.

Het kan zinvol zijn om daarnaast één of meerdere hulpmiddelen te gebruiken om jou te ondersteunen:

  • hulp bij zingeving: zinbeleving kan ontstaan als je je behoeften en verlangens kent. Zij vormen de diepere drijfveer in je leven. Je kijk op het leven hangt mede af van je mensbeeld, wereldbeeld en godsbeeld, of je glas meestal half vol of half leeg is, hoeveel tegenslag je ervaart, hoe je daarmee omgaat, etc. Op verschillende momenten in je leven kunnen andere dingen je leven zin geven. We gaan op zoek naar wat je leven kleur en betekenis geeft en benutten daarbij je levensverhaal.
  • spirituele ondersteuning: op kantelpunten in je leven kan ruimte ontstaan om de verbinding met jezelf, anderen en/of een goddelijke bron (liefde, licht, het Al, bewustzijn, de Christus, het veld, etc.) te versterken. We kunnen o.a. onderzoeken hoe je aankijkt tegen de mysteriën van het leven, wat je kan helpen bij spirituele ontwikkeling, hoe je om kunt gaan met bijzondere ervaringen en/of hoe je jouw religieuze beleving kan verdiepen.
  • cognitieve gedragstherapie: als je overtuigingen hebt die je dwars zitten, gaan we daarmee aan de slag. Ik werk met diverse oefeningen waardoor je nieuwe overtuigingen kan ontwikkelen en het leven meer realistisch of vreugdevol tegemoet kan treden.
  • symbolische psychologie: lichamelijke en geestelijke klachten kun je zien als uitdrukkingen van je onbewuste. We kunnen onderzoeken wat je klachten jou vertellen, waarvoor ze symbool staan, bijvoorbeeld door je dromen te onderzoeken, door ‘opstelling’ van jouw klacht of via geleide meditatie.
  • meditatie en mindfulness: bij o.a. angst, stress, adhd, hoogsensitiviteit en pijn kunnen ademhalings- en ontspanningsoefeningen worden gedaan en aangeleerd voor innerlijke rust, balans en verbinding. Ik werk ook met geleide meditatie, waarin elke meditatie uniek op jouw situatie wordt afgestemd.
  • leefstijlverandering: een gezonde leefstijl kan voor afname zorgen van zowel geestelijke als lichamelijke klachten. We kunnen nagaan of er voor jou winst is te behalen op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en aan bewustwording van wat niet bijdraagt aan balans.

Inhoud en aantal consulten

Als je een consult wilt inplannen stuur je mij een mailtje naar claudiafuss@hetnet.nl met je telefoonnummer en je vraag. Ik neem dan contact met je op voor een afspraak en ik stuur je een behandelingsovereenkomst. Die vul je thuis in en neem je mee naar het eerste consult.

Tijdens het eerste consult nemen we dit formulier door en bespreken we hoe ik je zou kunnen helpen en hoe je jezelf kan helpen. Daarmee gaan we meteen aan de slag. Ook bespreken we hoeveel consulten vermoedelijk nodig zijn voor vermindering van je klachten. In de praktijk blijkt dat enkele consulten meestal voldoende zijn om je situatie flink te verbeteren. Dat komt ook omdat je huiswerk mee krijgt, zodat je thuis verder kunt werken aan innerlijke rust, zelfinzicht en versterking van jezelf. Een eenmalig consult is natuurlijk ook mogelijk. 

Aan het eind van elk consult vatten we samen hoe jij met je opgedane inzichten verder kan. Het kan handig zijn een schriftje mee te nemen om aantekeningen te maken.  

Het betreft vaak intense gesprekken. Ik bied daarbij de veiligheid om door te dringen tot diepere lagen, terwijl de relatie tussen jou en mij altijd een professionele blijft. Neem voldoende rust na de gesprekken. 

Vergoeding door zorgverzekeraars 

Voor tarieven en informatie over vergoeding door zorgverzekeraars klik hier.