Werken aan jezelf

Met werken aan jezelf bedoel ik eerlijk kijken naar jezelf. Door je gedachten, gevoelens en emoties te onderzoeken, te kijken naar je gedrag en de overtuigingen daarachter kun je een mooiere versie van jezelf worden. Dichter bij jouw unieke essentie. Dat levert niet alleen innerlijke rust op en een positief gevoel, maar daardoor kun je ook je levensdoel makkelijker vervullen.

Dit is geen varkentje dat je even wast, maar een levenslange uitdaging die dagelijks aandacht vraagt. We leven allemaal in een omgeving die ons beïnvloedt, ervaren meer of minder stress en prikkels en iedereen heeft wel bepaalde angsten, (voor)oordelen en overtuigingen. Die kun je bijvoorbeeld hebben meegekregen van je ouders, in de media, in een kerk, op school, bij je sportclub, binnen een relatie of door een traumatische ervaring.

Maar alles wat je hebt meegekregen, kun je ook weer loslaten of transformeren. Ik werd er zelf in het begin wel lichtelijk moedeloos van… De minder fraaie kanten die ik aan mezelf ontdekte, de aanhoudende onrust, de moeite bij het doorgronden van leven en dood. Dat ik niet door kreeg wat de bedoeling van die periode in mijn leven was, de angst om een foute stap te zetten, de kracht die alles kostte en ga zo maar door. Kinderen kunnen in dit proces ook een genadeloze maar zuivere spiegel zijn.

Al kost het bloed, zweet en tranen en lijkt het soms of je geen invloed hebt op de situatie waar je in terecht komt, je hebt altijd de keuze hoe je met een situatie omgaat. Dit blijkt ook in de prachtige boeken van o.a. Viktor Frankl (De zin van het bestaan) en Edith Eva Eger (De keuze, leven in vrijheid). Deze mensen, die in concentratiekampen hun gevoelens en gedachten onderzochten, ontdekten dat je ongeacht de omstandigheden zelf bepaalt of je liefde of wreedheid je leven laat overheersen. En wat je ondanks jouw ellende nog voor anderen kunt betekenen.

Wanneer je het pad van werken aan jezelf bewandelt dan help ik je graag verder. Dan staan we, ongeacht wat je bij jezelf aantreft, zeker stil bij liefdevol naar jezelf kijken en goede zelfzorg. Ook het boek Eerlijk kijken naar jezelf van Hans Stolp vind ik op dit gebied een echte aanrader.

Share this Post