Engelenminuutje!

Op 20 september 2020 kijk ik om 20:20 uur op de klok van mijn PC. “Engelenminuutje!” zou onze jongste hebben geroepen. Ware het niet dat ze nu lekker ligt te knorren in haar bedje. Ik kijk naar buiten. In het landschap tegenover ons huis staar ik God direct in de ogen. In de diep rode, oranje, gele en blauwe avondlucht zie ik hem vloeiend van gedaante veranderen. Ik adem een keer rustig in en uit. Dankbaar voor dit mooie moment.

Een tekst van Anselm Grün plopt in me op. Net gelezen in het fantastische boek ‘Existentiële zielzorg‘ van Tjeu van Knippenberg: “Eens kwam een oude dame bij de metropoliet Anthony klagen, dat zij ondanks veelvuldig bidden nooit enig gevoel van Gods tegenwoordigheid had. De metropoliet gaf haar de raad de eerstkomende weken in het geheel niet te bidden, maar eenvoudig een kwartier te gaan zitten, acht te slaan op de vrede in haar kamer en zich daarover te verheugen en dan voor het aangezicht van God wat te gaan zitten breien. Na enige tijd kwam zij terug en vertelde: “Het is heel merkwaardig. Als ik tot God bid, beter gezegd als ik tot Hem spreek, voel ik niets, maar als ik stilzit, tegenover Hem, dan voel ik mij door Zijn aanwezigheid omhuld.”

Kan iedereen dankbaarheid, vrede en God ervaren? Als je naar de vele negatieve berichten op social media kijkt zou je zeggen van niet. Een tegeltje dat ik ooit kreeg bevestigt dat dankbaarheid bijzonder is: ‘Dankbaarheid is een bloem die in weinig tuinen bloeit’ stond er met sierlijke letters op. Dat niet iedereen dankbaar is, wil niet zeggen dat niet iedereen dankbaar kan worden. Ook bij levensvragen, angst, gevoelens van leegte, eenzaamheid, verdriet, wanhoop of stress is het mogelijk om dankbaarheid en vrede te ervaren. En God. Ik werk daar dagelijks met mensen aan.

Vrede kan ontstaan door je geest leeg te maken. Door je dagelijkse sores, al is het maar voor even, los te laten en je bewust te zijn van de rust, schoonheid, sereniteit van dat moment. Als je echt aanwezig bent, op die plaats, op dat moment, kun je voelen ‘ik ben hier’, ‘ik ben’. En tegelijk: ik ben een deel van het allesomvattende Ik Ben. “Ik voel mij door Zijn aanwezigheid omhuld” zegt de oude dame dan. Hij omgeeft mij. Ik ben de kleine ‘ik ben’, Hij de grote. Dat geeft een gevoel van geborgenheid. Van verbinding.

Engelenminuutje! Ik moet er weer aan denken. Gelukkig zitten er vele engelenminuutjes in een dag. Steeds een mooie reminder om even écht contact te maken.

Share this Post