Spiritueel uit de kast

Als je druk bezig bent met carrière maken kan het handig zijn om niet al te veel van je diepste gevoelens te delen met jezelf en met anderen. Want stel je voor dat iemand je zwak of minder geschikt vindt en stel je voor dat je een paar minuten niks nuttigs doet! Ik leed behoorlijk onder deze overtuigingen en werkte me een slag in de rondte. Tot we onze kinderen kregen en ik door omstandigheden bijna naar de andere wereld was vertrokken… Door deze ervaring ging ik nadenken over de zin van mijn leven: wat kom ik hier doen en wat is mijn toegevoegde waarde?

Deze zoektocht maakte dat ik stil kwam te staan. Letterlijk en figuurlijk. Ik stopte met mijn grootste opdrachten en met mijn politieke werk om te onderzoeken wat nu werkelijk van betekenis was in mijn leven. Wat zijn mijn grootste gaven? Wat heb ik te bieden? En met wie had ik mij nu ten diepste verbonden? Het antwoord vond ik verrassend en teleurstellend tegelijk. Met velen, maar toch voelde ik een bepaalde leegheid en eenzaamheid. Dus wilde ik vervulling vinden, maar in welke hoek moest ik het zoeken?

Mijn ontdekkingstocht leidde mij als ‘rationele rakker’ eerst naar opleidingen. Ik doorgrondde hechtingsproblemen, de basis van zinbeleving, psychologische vraagstukken en de oorsprong en werking van spiritualiteit. Dit onderzoek leerde me dat ik mezelf niet accepteerde zoals ik was. En omdat ik niet volledig van mezelf kon houden kon ik me niet werkelijk met anderen verbinden. Nou, dan was het dus makkelijk. Mijn doel werd mezelf accepteren zoals ik ben. Maar… daar bleken wel wat subvraagjes in te zitten die best ingewikkeld zijn. Zoals ‘wie ben ik’, ‘wat vind ik niet goed aan mezelf’ en ‘hoe accepteer ik mezelf’. Er volgde een verkenning naar wie ik ten diepste ben. Ik realiseerde me al snel dat dit een levenslange ontwikkelingsreis zou worden.

In die reis zitten verschillende fasen. Je kan het een beetje vergelijken met de ontwikkelingsweg van onbewust onbekwaam, naar bewust bekwaam. Gelukkig verdwenen de leegte en eenzaamheid die ik voelde best snel. Maar dat kwam niet door de opleidingen… Ik voelde dat ik mezelf nooit helemaal kon leren kennen door boekenwijsheid alleen. Ik moest ook ‘naar binnen gaan’ zoals dat zo mooi heet. Door te gaan mediteren kwam ik bij de stilte in mezelf en ‘een ander in mij’. Door mijn dromen en ‘toevallige’ gebeurtenissen op me in te laten werken kreeg ik toegang tot mijn onbewuste. Via gebed kreeg ik contact met ‘iets dat groter is dan ik’. Ik noem het onvoorwaardelijke liefde. Alleen op deze manier kon ik mezelf echt leren kennen.

Door mijn innerlijke zoektocht herontdekte ik mijn bijzondere interesse voor het leven van Jezus van Nazareth. Ik wilde uitpluizen waarom. Ik zag in dat mijn spirituele ervaringen me iets vertelden over mezelf en soms over anderen. Een ander bijzonder inzicht vond ik de ontdekking dat mijn eigen tranen en die van anderen een geschenk zijn. Ze hebben een groot helend vermogen. Door mijn innerlijke reis realiseerde ik me ook dat ik hier op aarde ben gekomen om te worden wie ik wezenlijk ben. Kortom: om te ontdekken wat mij diep van binnen zin geeft, wat ‘typisch Claudia’ is en waar ik anderen blij mee kan maken.

Op mijn reis kreeg ik allerlei bijzondere ervaringen en had ik gesprekken met hele speciale mensen. De ervaringen her-vormden mij. Mijn missie werd: mijn talenten verder ontdekken, ze optimaal benutten en daarmee bijdragen aan een liefdevolle wereld. Anderen verder helpen bij zingeving en spirituele ontwikkeling. Onderzoek doen naar de mysteriën van het leven, naar manieren om het goddelijke te ervaren. En naar de relatie tussen contact met het goddelijke, innerlijke rust en heling. De jaren daarop ontdekte ik beetje bij beetje welke rol onvoorwaardelijke liefde (in vele spirituele stromingen ‘christusenergie’ genoemd) speelt bij de ontwikkeling van onze ziel. Gelukkig merkte ik dat hard werken prima past in een ontwikkelingstraject. Als er maar balans is! Hoe beter ik naar mezelf luisterde, hoe meer energie ik kreeg.

Een nieuwe start was gemaakt!

Hoe dit verder gaat, lees je in het stukje De innerlijke reis.

Share this Post