Levensvragen

In deze tijd wordt meer stress, onrust, zinloosheid en depressie ervaren dan ooit. Veel mensen zijn op zoek naar antwoorden op levensvragen. Vragen als ‘wie ben ik’ en ‘wat wil ik met mijn leven doen’. Deze vragen en gevoelens van onrust of leegte komen vooral naar boven bij grote veranderingen in het leven. Zoals na een groot verlies, als een naaste overlijdt, bij het bereiken van een bepaalde leeftijd, als je vader of moeder wordt of een ernstige ziekte krijgt.

Maar ook het vastzitten in een bepaalde situatie, het gevoel geen controle over je leven te hebben of een gebrek aan inspiratie kan tot onrust leiden. In al deze gevallen kan het zinvol zijn over je situatie te praten. Je hart luchten kan je nieuwe ruimte geven en vaak ontstaan waardevolle inzichten om verder te kunnen. 

Voorbeeldsituaties waarin levensvragen tot stress, burn-out en depressie kunnen leiden: 

  • Bij een verlies krijgen veel mensen levensvragen. Hoe ga ik om met mijn verdriet en emoties? Wie ben ik eigenlijk zonder mijn werk, partner, ouders of … Wat is de zin van mijn leven? Heb ik een levensdoel?  
  • Ik heb een leiderschapsrol, maar ik ga niet goed om met bepaalde situaties. Welke patronen, overtuigingen of complexen liggen hieraan ten grondslag en hoe ga ik hiermee om?
  • Het naderen van een bepaalde leeftijddertigersdilemma of midlife crisis, kan aanleiding geven tot levensvragen. Wat heb ik gedaan in mijn leven, wat kan ik nog doen? Hoe krijgt mijn leven meer zin?
  • Door de geboorte van een kind kan je leven er heel anders uit komen te zien. Je kan er bijvoorbeeld onzeker door worden. Op zoek willen gaan naar wie je eigenlijk bent. Of patronen van je ouders herkennen in je eigen gedrag, die je niet wilt doorgeven.
  • Relatieproblemen kunnen leiden tot allerlei klachten én uitnodigen tot het onderzoeken waar ze vandaan komen en wat jouw aandeel daarin is.
  • Problemen met je werk-privé balans geven vaak uiteenlopende klachten. Daar zitten vaak levensvragen of identiteitsvragen achter.
  • Wanneer er sprake is van een naderend afscheid is het mogelijk om over het geleefde leven te praten.
  • Burn-out en depressie hangen vaak samen met verandering, ontwikkeling of stagnering. En uiteindelijk vaak met zingeving, levensvreugde (wat maakt je blij en wat niet) en zelfliefde.

Op deze website vind je blogberichten die je mogelijk inzicht en houvast kunnen geven. 

Share this Post