Jezelf veranderen

Gisteren was ik slim en wilde ik de wereld veranderen. Vandaag ben ik wijs en wil ik mezelf veranderen.” 

Met jezelf veranderen bedoelt de wijsgeer Rumi (1207 – 1273) hier eerlijk naar jezelf kijken of ‘werken aan jezelf’. Door je gedachten, gevoelens en emoties, gedrag, overtuigingen en levensvisie te onderzoeken kun je een lichtere, dankbare, pure en vreugdevolle versie van jezelf worden. Jezelf goed kennen maakt het ook makkelijker om keuzes te maken die in lijn liggen met je levensdoel, omdat je steeds beter weet ‘waarvoor je op aarde bent’.

We leven allemaal in een omgeving die ons beïnvloedt, ervaren stress en prikkels en iedereen heeft wel bepaalde angsten, (voor)oordelen en overtuigingen. Die kun je bijvoorbeeld hebben meegekregen van je ouders, van vrienden of vriendinnen, in de media, in een kerk, op school, bij je sportclub, binnen een relatie of door een traumatische ervaring. Bewust stil staan bij jezelf geeft je meer keuzemogelijkheden om dingen te koesteren of los te laten. Al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan…

Aan jezelf werken kan bloed, zweet en tranen kosten. Maar ook als je geen invloed hebt op de situatie waarin je terecht komt, je hebt altijd de keuze hoe je met een situatie omgaat. Dit zeggen o.a. ook Viktor Frankl in De zin van het bestaan en Edith Eva Eger in De keuze, leven in vrijheid. Deze mensen hebben lessen getrokken uit hun mensonterende verblijf in diverse concentratiekampen. Zij ontdekten dat je zelfs in meest vreselijke omstandigheden een keuze hebt om liefde je leven te laten overheersen boven angst, pijn of verdriet.

Wat je bij jezelf ook aantreft, probeer altijd liefdevol naar jezelf te blijven kijken. Het boek Eerlijk kijken naar jezelf van Hans Stolp vind ik op dit gebied ook een aanrader.

Share this Post