Aan jezelf werken

Wat betekent ‘aan jezelf werken’? Met aan jezelf werken bedoel ik eerlijker naar jezelf kijken, waardoor je zelfinzicht krijgt en de minder leuke kanten van jezelf, die jouzelf en anderen niet dienen, kan transformeren. Daardoor kun je een mooiere versie van jezelf worden, dichter bij jouw unieke essentie.

Ik heb het hier over een levenslange uitdaging, omdat we allemaal in een omgeving leven die ons beïnvloedt, omdat de meeste mensen veel stress en prikkels ervaren en omdat iedereen bepaalde angsten, (voor)oordelen en overtuigingen heeft. Die kun je bijvoorbeeld van je ouders, in de kerk, op school of op je sportclub, binnen een relatie of door een traumatische ervaring hebben meegekregen.

Alles wat je meekrijgt, kun je ook weer loslaten. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan… Ik werd er zelf in het begin helemaal moedeloos van. De minder fraaie kanten die ik aan mezelf ontdekte, de aanhoudende onrust, de moeite bij het doorgronden van leven en dood, dat ik niet door kreeg wat de bedoeling van deze periode in mijn leven was, de angst om een foute stap te zetten, de kracht die alles kostte en ga zo maar door. Kinderen kunnen in dit proces ook een genadeloze maar zuivere spiegel zijn. Jezus zegt het in logion 2 van het Evangelie van Thomas als volgt:

“Jezus zei:
Laat hij die zoekt voortgaan met zoeken
totdat hij vindt
en wanneer hij vindt
zal hij geschrokken zijn
en geschokt zijnde
zal hij zich verwonderen
en hij zal koning zijn over het Al.”

Je gaat op zoek naar jezelf, Jezus moedigt dit aan en benoemt de schok die zich tijdens deze ontdekkingstocht van je meester maakt. Als je doorzet zal deze plaats maken voor verwondering over hoe ‘de wereld werkt’ en deze verwondering is essentieel. Wanneer je (verstandelijk) denkt te weten dat iets altijd zo en zo gaat of altijd zo en zo moet ga je nat. Door open te blijven staan, je te blijven verwonderen over de lessen die je op je pad tegen komt, blijf je leren. Ervaar je je eigen vorderingen, leer je angsten en overtuigingen los te laten en voel je je stapje voor stapje waar het Al, het goddelijke, en jij elkaar raken.

Aan jezelf werken. “Ja”, zegt iemand, “dat kan nu echt niet hoor, het past nu niet in mijn leven”. Al kost het bloed, zweet en tranen en heb je soms geen invloed op de situatie waar je in terecht komt, je hebt altijd een keuze in hoe je met een situatie omgaat. Dit blijkt ook in de prachtige boeken van o.a. Viktor Frankl (De zin van het bestaan) en Edith Eva Eger (De keuze, leven in vrijheid). Deze mensen, die in concentratiekampen hun gevoelens en gedachten onderzochten, ontdekten dat je ongeacht de omstandigheden zelf bepaalt of liefde of wreedheid je leven overheersen. Of je de ander de andere wang toekeert of terug slaat. En wat je ondanks de ellende nog voor anderen kunt betekenen.

Wanneer je kiest voor liefde en zelfinzicht, zul je misschien eerst een hoop narigheid ontdekken. Toch hoop ik dat je de stap zet. En vergeet niet dat je ongeacht wat je bij jezelf aantreft liefdevol naar jezelf mag kijken. Het boek Eerlijk kijken naar jezelf van Hans Stolp vind ik een echte aanrader in dit kader.

Share this Post