Jezelf veranderen

‘Jezelf veranderen’, wat betekent dat? Met jezelf veranderen of werken aan jezelf bedoel ik eerlijk naar jezelf kijken. Door je gedachten, gevoelens en emoties te onderzoeken, door te kijken naar je gedrag en de overtuigingen daarachter kun je minder liefdevolle kanten van jezelf veranderen. Daardoor kun je een mooiere versie van jezelf worden. Dichter bij jouw unieke essentie. Ook kun je dan je levensdoel makkelijker vervullen en je bijdrage leveren aan de wereld, omdat je steeds beter weet ‘waarvoor je op aarde bent’.

Misschien denk je ‘dat heb ik al lang gedaan, ik heb er zelfs een opleiding voor gevolgd’. Maar ik heb het hier over een levenslange uitdaging. Je kan jezelf nooit helemaal kennen, maar je kan daar wel dagelijks aan werken. We leven allemaal in een omgeving die ons beïnvloedt, ervaren meer of minder stress en prikkels en iedereen heeft wel bepaalde angsten, (voor)oordelen en overtuigingen. Die kun je bijvoorbeeld hebben meegekregen van je ouders, in de media, in een kerk, op school, bij je sportclub, binnen een relatie of door een traumatische ervaring.

Maar alles wat je hebt meegekregen, kun je ook weer loslaten. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan… Ik werd er zelf in het begin helemaal moedeloos van. De minder fraaie kanten die ik aan mezelf ontdekte, de aanhoudende onrust, de moeite bij het doorgronden van leven en dood. Dat ik niet door kreeg wat de bedoeling van die periode in mijn leven was, de angst om een foute stap te zetten, de kracht die alles kostte en ga zo maar door. Kinderen kunnen in dit proces ook een genadeloze maar zuivere spiegel zijn…

Jezus zegt het in logion 2 van het Evangelie van Thomas als volgt:

“Jezus zei:
Laat hij die zoekt voortgaan met zoeken
totdat hij vindt
en wanneer hij vindt
zal hij geschrokken zijn
en geschokt zijnde
zal hij zich verwonderen
en hij zal koning zijn over het Al.”

Deze tekst gaat specifiek over werken aan jezelf. Jezus moedigt aan tot zelfonderzoek en benoemt de schok die zich tijdens deze ontdekkingstocht van je meester maakt. “Denk/doe ik dat echt? Ben ik echt zo?” Als je doorzet zal de schok plaats maken voor verwondering over hoe ‘de wereld werkt’. Deze verwondering is essentieel en blijft dat. Wanneer je (verstandelijk) denkt te weten dat iets de waarheid is, dat je zo of zo in elkaar zit of dat iets altijd op een bepaalde manier zou moeten gaan, dan ga je nat… Door open te blijven staan, je te blijven verwonderen over de lessen die je op je pad tegen komt, blijf je leren. Ervaar je je eigen vorderingen, leer je je angsten en overtuigingen los te laten en voel je wellicht ook stapje voor stapje waar jouw diepste wezen het goddelijke, het Al, de kosmos raakt en er één mee is.

Aan jezelf werken. “Ja”, zegt iemand, “dat kan nu echt niet hoor, het past nu niet in mijn leven”. Al kost het bloed, zweet en tranen en lijkt het soms of je geen invloed hebt op de situatie waar je in terecht komt. Je hebt altijd de keuze hoe je met een situatie omgaat. Dit blijkt ook in de prachtige boeken van o.a. Viktor Frankl (De zin van het bestaan) en Edith Eva Eger (De keuze, leven in vrijheid). Deze mensen, die in concentratiekampen hun gevoelens en gedachten onderzochten, ontdekten dat je ongeacht de omstandigheden zelf bepaalt of je liefde of wreedheid je leven laat overheersen. Of je de ander de andere wang toekeert of terug slaat. En wat je ondanks de ellende nog voor anderen kunt betekenen.

Wanneer je kiest voor het pad naar onvoorwaardelijke liefde en zelfinzicht, zul je misschien eerst een hoop narigheid ontdekken. Toch hoop ik dat je volhoudt. En vergeet niet dat je, ongeacht wat je bij jezelf aantreft, liefdevol naar jezelf mag kijken. Het boek Eerlijk kijken naar jezelf van Hans Stolp vind ik op dit gebied een echte aanrader.

Share this Post