Bezielende kracht

Is het je wel eens opgevallen dat er zoiets bestaat als ‘universele wijsheid‘? Als je de Bijbel symbolisch leest, vind je daar soortgelijke stadia van spirituele ontwikkeling als bijvoorbeeld in het boeddhisme, de gnostiek, in de antroposofie, theosofie en de wijsheid van het rozenkruis, zo ontdekte ook psychiater en psycholoog dr. Carl Gustav Jung. Deze ontwikkelingsweg wordt steeds weer anders genoemd. De één noemt het de groei van de ziel. Een ander heeft het over ‘een pad gaan’, kennis van het hart (gnosis) ontwikkelen of zelfrealisatie of verlichting nastreven.

Er zit wereldwijd en door alle eeuwen heen een lijn en in al deze stromingen is sprake van een bezielende kracht die de ook wel het Licht, de Geest, God, het Al, de Boeddha, de Natuur, het Zelf, Nous, de Christuskracht of goddelijk bewustzijn wordt genoemd. Ik noem haar zelf onvoorwaardelijke liefde vanwege de positieve en cultuuroverstijgende lading van deze woorden. Deze kracht wordt merkbaar werkzaam bij mensen die zich daarvoor open stellen en bij mensen die spontaan worden ‘aangeraakt’. Je kunt haar zowel binnen als buiten jezelf ervaren en realiseert je dan ‘dat er meer is’. Dit bewust worden zorgt voor groei en spoort je aan om een zuiver mens te worden.

Je zou kunnen zeggen dat deze kracht ook de bouwstof is van jouw diepste wezen, je ziel. Vaak worden we zo opgeslokt door het leven dat we de verbinding met onze kern verliezen. Je kunt leren hoe je je op deze essentie en op het ‘Al’ kunt afstemmen. Je krijgt dan steeds meer inzicht in wie je bent, hoe je je tot de ander en ‘het andere’ verhoudt en wat je met je unieke talenten en gaven aan de wereld te bieden hebt. Het is een proces van eerlijk kijken naar jezelf, waarbij de bezielende kracht je kan inspireren en motiveren. Vanuit afstemming vind je de juiste balans tussen vertrouwen dat alles goed is zoals het is en in actie komen om ‘je bestemming te leven’.

In de film As good as it gets verklaart hoofdrolspeler Jack Nicholson zijn tegenspeelster de liefde: “you make me want to be a better person“. Zo voelt het als die bezielende kracht je aanraakt en je aanzet om de mooiste versie van jezelf te worden. Of die ‘you’ binnen je of buiten je bestaat mag je zelf gaan ervaren. Stel je open en bemerk: wie of wat bezielt jou?

Share this Post