Be the change!

Positief veranderen, hoe werkt dat?

De wereld van verandermanagement staat bol van de strategieën om succesvol te veranderen. Het bijsturen van een organisatie, het aanleren van vaardigheden, het slim manoeuvreren in de meest uiteenlopende situaties. Ook persoonlijke en leefstijlverandering wordt vaak volgens een bepaalde vastomlijnde theorie ingestoken. Dat geeft mensen het idee dat ze grip hebben op de verandering. Maar is dat ook zo? Waarom slaagt het merendeel van de veranderingen, zowel organisatorisch als persoonlijk, niet? Geen mens die daarop het antwoord weet, of wel?

Doordat veel ingezette veranderingen weinig tot niks opleveren is er een zekere verander-moeheid ontstaan. Bij organisaties: “daar gaan we weer”, bij een nieuw dieet: “ik lijk wel een jojo”. Maar sommige mensen nemen daar geen genoegen mee. Ze willen andere wegen bewandelen om weer fit te worden, geïnspireerd raken, meer diepgang, nadenken over wat hen werkelijk beweegt. Zijn op zoek naar hun DNA, hun gevoel of het gebrek daaraan, naar wat hen drijft. En door die zoektocht gaan ze veranderen.

Voor positief veranderen is inzicht krijgen in jezelf van belang. Je positieve en je negatieve kanten herkennen. Erkennen voor jezelf dat beide kanten onderdeel van jou zijn. Daar kun je vervolgens mee aan de slag gaan. Acceptatie en actie. Nieuwe energie ontstaat door het doorbreken van negatieve gedachten, overtuigingen, angsten. Ontdek je oordelen. Leer luisteren naar je lijf. Wat geeft jou positieve energie? Wanneer was de laatste keer dat jij met een grote glimlach op je gezicht rondliep? Staan lichamelijke ongemakken daaraan in de weg? Je hebt altijd de keuze om je eigen houding daartegenover te bepalen. Door los te laten wat je niet kan veranderen en je gedachten te onderzoeken óver je ongemakken.

Inzicht krijgen om positief te veranderen kan op verschillende manieren. De één heeft genoeg aan een reflecterend gesprek of komt zichzelf weer op het spoor door meer ontspanning. Een ander juist door meer inspanning, na te gaan wat voeding echt met zijn/haar unieke lijf doet of door meditatie. En weer een ander leert beter naar zichzelf te luisteren door zijn creatieve bronnen aan te boren. Door bijvoorbeeld autobiografisch schrijven of door te tekenen of te schilderen. In alle gevallen spelen gevoel, je zenuwstelsel en bewustzijn een belangrijke rol. En je open stellen voor verandering en voor jezelf.

Zo ervaren dat je je eigen pad kunt kiezen geeft je nieuwe energie. Je kunt ook zware uitdagingen aan als je onbewuste tegenkrachten in jezelf en daarbuiten opspoort. Zet er dankbaarheid en liefde tegenover. Licht tegenover het onlicht. Beetje bij beetje. Dat is positief veranderen. Fouten maken en in oude valkuilen stappen hoort daarbij. Daar leer je ook het meest van! En niemand belooft je een makkelijke weg. Blijf accepteren dat jouw tempo bij jouw leven hoort en kijk liefdevol naar jezelf. Ook bij de zoveelste dip. 

Wetenschap en spiritueel leiders zijn eenduidig: als het subtiele samenspel van lichaam en geest in balans is, gaat jouw kracht voor jou werken. Dingen die jij wilt veranderen, lijken als vanzelf te gaan. “Be the change you want to see in the world”, noemde spiritueel en politiek leider Gandhi deze kracht van positief veranderen. Volgens emeritus hoogleraar theoretische atoomfysica Amit Goswami, ligt hierin ook het fundamentele geheim van kwantumfysica: wij hebben zelf de kracht om onze omgeving en ons leven te beïnvloeden. 

Positief veranderen gaat dus over mogelijkheden. Kansen. Als jij het aandurft om heel jezelf te zien, dan kun je vervolgens helemaal jezelf zijn. Dan ga je je talenten benutten en meer kracht uitstralen. Daar plukken jij en je omgeving de vruchten van!

PS Nog even de vertaling voor organisaties: alleen veranderingen die aansluiten bij het DNA van het bedrijf, die dat DNA erkennen, de geschiedenis, een gedeelde visie, missie, wensen en waarden van medewerkers, zullen kans van slagen hebben. De diepte in dus! Ook bij organisaties.

Share this Post